Slovenija 5.3.2020 7:00

Rdeče zore letos o povezovanju kolektivov v boju za enakost in enakopravnost

Ljubljana, 5. marca - Z odprtjem razstave Razkrivanje tančice tišine v Galeriji Alkatraz na Metelkovi se bo danes začel 21. feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Letošnja izdaja, ki bo potekala do nedelje, 8. marca, bo osredotočena na povezovanja različnih, tako domačih kot mednarodnih kolektivov v boju za enakost in enakopravnost, piše v sporočilu za javnost.

Rdeče zore bo danes s samostojno razstavo Razkrivanje tančice tišine uvedla mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svojem delu naslavlja feministične teme znotraj specifičnega postjugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino, piše na festivalski spletni strani.

Festival se pridružuje tudi veganskem petku v klubu Jalla Jalla, ob 18. uri pa bo v petek v Nočni izložbi Pešak na Metelkovi sledila predstavitev projekta Nurlame Vidrih z naslovom (Ne)slišani_e, ki se navezuje in prepleta z umetničino avtorsko podobo za letošnje Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli: razstava, performans in zin. Nurlama Vidrih pri tem izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni, so zapisali pri festivalu.

Petkov večer bo namenjen predvsem glasbi. V metelkovski Gali Hali bo na sporedu serija pop-punk koncertov v družbi ameriške skupine Bad Cop/Bad Cop, ki jo določa zmožnost ustvarjanja harmonije med agresivnimi instrumentalnimi prijemi in spoliranimi vokali, iz ZDA pa prihaja tudi sveži punk trio MakeWar. Slovenske barve bo zastopal melodični hardcore kvartet Golliwog.

Sledil bo DJ večer, ki ga bo zaznamoval nastop ameriške glasbenice Umfang, sicer soustanoviteljice kolektiva Discwoman, katerega poslanstvo je posameznicam, ki se identificirajo kot ženske, zagotoviti plačane nastope v klubih in drugih prostorih. Na odru se ji bodo pridružili Warrego Valles, Estera, Pobalnika, BLN in Volk.

V sodelovanju z Inštitutom 8. marec in ImproŠkami bo v soboto organiziran dogodek 7. marec v klubu Monokel, namenjen branju izjav #jaztudi. V Avtonomni Tovarni Rog bo tega dne na sporedu tudi pogovor Gibanje proti "teoriji spola" na Madžarskem, organiziran v sklopu 10. obletnice Lezbično-feministične univerze. V Jalli Jalli pa bo zvečer na sporedu aktivistično čiliranje ob filmih, mogoče pa bo tudi izdelovati transparente za protest proti nasilju nad ženskami, ki bo potekal 8. marca. Na dan žena se bo s popoldanskim veganskim brunchem v Socialnem centru Rog festival Rdeče zore tudi sklenil.

Rdeče zore sta v minulih dneh napovedala že dva dogodka. V nedeljo je na Metelkovi potekala delavnica unikatnih femi-kvir potiskov, v torek pa so na Novi pošti podelili družbeno angažirani nagradi. Bodeče neža, ki jo Rdeče zore, uredništvo spletnega portala spol.si in zainteresirana javnost podeljujejo za seksistično izjavo feminističnega leta, je bila dodeljena igralcu Bojanu Emeršiču.

Na istem dogodku so podelili tudi prvo nagrado Women on Women (WOW) za feministične junakinje. Nominirank je bilo skupno 120, med njimi je petčlanska komisija izbrala pet nagrajenk. Te so pionirka dela z zapornicami in aktivnimi uživalkami drog Sabina Zorec, direktorica zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urška Breznik, iniciativa ČIPke, samo-organizirana pobuda No-Border Craft in feministična radijska oddaja Radia Študent, Sektor Ž, so sporočili z Mesta žensk.