Svet 4.3.2020 11:22

Severnoameriška premiera filma Jaz sem Frenk na festivalu Cinequest

Ljubljana, 4. marca - V tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest bo v četrtek severnoameriška premiera celovečerca Jaz sem Frenk režiserja in scenarista Metoda Pevca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. V tekmovalni program festivala, ki se je v torek začel v Silicijevi dolini, so sicer uvrstili skupno osem filmov. Cinequest bo potekal do 15. marca.

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot piše na festivalski spletni strani, se na Cinequestu trudijo spojiti umetnost z duhom tehnologije in inovacij, ki zaznamuje znano ameriško dolino. Cilj organizatorjev festivala je povezovati raznolika občinstva mladih, umetnikov in inovatorjev, preko filmov pa tudi med seboj, z namenom izboljšanja naše prihodnosti.

V tekmovalnem programu letošnjega Cinequesta je med osmimi izbranimi tudi Pevčev celovečerec Jaz sem Frenk, ki predstavlja tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi, piše v sporočilu Slovenskega filmskega centra (SFC). Frenka igra Janez Škof, njegovega drugače razmišljujočega mlajšega brata pa Valter Dragan. V filmu med drugimi nastopajo še Katarina Čas, Mojca Partljič, Radko Polič, Primož Pirnat in Uroš Smolej.

Pevec je o filmu med drugim dejal: "Čeprav je Frenk zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu lahko uprl z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi."

Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, film pa je nastal v sodelovanju s srbskimi, hrvaškimi in severnomakedonskimi koproducenti, s finančno podporo SFC. Jaz sem Frenk je bil uvrščen tudi v tekmovalni program italijanskega filmskega festivala Bergamo Film Meeting, ki pa je z marca prestavljen na maj, so še zapisali na SFC.