Svet 4.3.2020 14:36

Zaradi koronavirusa odpovedana knjižna sejma v Leipzigu in Londonu

Leipzig, 4. marca - Organizatorji knjižnega sejma v Leipzigu so na spletni strani objavili sporočilo, da so se skupaj s predstavniki mesta zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa odločili za odpoved letošnjega sejma, ki bi moral potekati med 12. in 15. marcem. Za odpoved knjižnega sejma so se odločili tudi v Londonu.

Nemčija, Leipzig. Mednarodni knjižni sejem v Leipzigu, ki velja za enega največjih knjižnih sejmov v Nemčiji. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Leipzig.
Mednarodni knjižni sejem v Leipzigu, ki velja za enega največjih knjižnih sejmov v Nemčiji.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Kot piše v sporočilu za javnost, se je pisarna za javno zdravje mesta Leipzig odločila, da bo spoštovala direktivo nemškega ministrstva za zdravje in gospodarstvo, da je treba ob organizaciji množičnih prireditev zagotoviti varno okolje vsem udeležencem. Tako bi moral vsak sodelujoči na sejmu imeti s seboj pisno dokazilo, da ne prihaja iz držav, kjer je na udaru koronavirus, oziroma da ni bil v stiku z nikomer iz teh držav.

"Glede na okoli 2500 razstavljavcev in pričakovanih 280.000 obiskovalcev sejma je to neizvedljivo. Zdravje naših razstavljavcev, obiskovalcev, gostov, partnerjev in zaposlenih pa je naša glavna prioriteta. Tako smo se mesto Leipzig in organizatorji sejma odločili popolnoma odpovedati dogodek," med drugim še piše na spletni strani.

Kot so še napovedali, bo prihodnji sejem potekal od 18. do 21. marca 2021, odločitev o nagradah letošnjega sejma pa nameravajo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sprejeti do konca tedna.

Še pred dnevi je sicer vodstvo leipziškega sejma sporočilo, da nameravajo kljub odpovedi množičnih dogodkov po Evropi izpeljati vse načrtovane sejemske dogodke. Oblikovali so tudi delovno skupino ter ustrezno pripravili sanitarno službo, koronavirusa pa naj se ne bi bali niti razstavljavci. Odpoved velja tudi za izvedbo spremljevalnih festivalov Leipzig bere in Manga Comic-Con. Organizatorji sejma so dodali, da je to težek trenutek tako zanje kot za celotno knjižno branžo.

Tuje tiskovne agencije pa danes poročajo, da je iz podobnih razlogov in z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa popolnoma odpovedan tudi Londonski knjižni sejem, ki bi moral potekati od 10. do 12. marca. Po napovedih naj bi se ga udeležilo 25.000 založnikov, avtorjev in literarnih agentov.

Že pred uradno odpovedjo so svojo prisotnost na londonskem sejmu minuli teden odpovedali predstavniki številnih pomembnih britanskih založb, kot so Penguin Random House, Simon & Schuster in HarperCollins. Organizatorji sejma pa so zapisali, da želijo tudi v teh zanje težkih časih omogočati delovanje knjižnega trga. Tudi oni se veselijo prihodnje izdaje v letu 2021.

Za zamik izvedbe so se minuli teden odločili tudi organizatorji 57. mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni. Zaenkrat je izvedba sejma prestavljena na termin med 4. in 7. majem.