Svet 5.3.2020 9:30

Beneški arhitekturni bienale iz previdnosti skrajšan in prestavljen

Benetke, 5. marca - Arhitekturni bienale, ki ga kurira Hashim Sarkis, bo v Benetkah potekal od 29. avgusta do 29. novembra, namesto v napovedanem terminu od 23. maja do 29. novembra. Nov datum je posledica koronavirusa oziroma previdnostnih ukrepov na področju mobilnosti, ki so jih sprejele vlade vse večjega števila držav po svetu, so sporočili organizatorji.

Italija, Benetke. Arhitekturni bienale v Benetkah. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Arhitekturni bienale v Benetkah.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo previdnostni ukrepi na področju mobilnosti kot domino efekt vplivali na gibanje ljudi in dela v prihodnjih tednih. "To časovno obdobje sovpada z občutljivo začetno fazo postavitve tako kompleksne mednarodne razstave, kot je arhitekturni bienale, kjer sodelujejo arhitekti in ustanove iz več kot 60 držav na vseh celinah."

Po oceni organizatorjev bienala takšne razmere predstavljajo tveganje za izvedbo razstave v celoti za napovedan datum odprtja, 23. maj, in s tem ogrožajo njeno kakovost. "Poleg tega bi kratkotrajni odlog lahko bil neučinkovit, če upoštevamo zapletenost organizacijskega stroja, število in pomen vključenih subjektov ter verjetno odsotnost mnogih od njih," so zapisali.

Ob posvetovanju s kuratorjem in glede na težave, s katerimi se soočajo sodelujoče države in povabljeni arhitekti, so se odločili za zamik odprtja in skrajšanje bienala s šestih na tri mesece, če ne bi želeli odpreti nepopolne razstave, so še zapisali.

Odločitev beneškega bienala je prišla v času, ko so se v Italiji odločili, da začasno zaprejo šole in univerze ter vse glavne športne prireditve izvedejo brez gledalcev oziroma za zaprtimi vrati.