Svet 9.3.2020 5:00

Na Dunaju prvič skupna razstava Schieleja in Hundertwasserja

Dunaj, 9. marca - Dunajski Leopoldov muzej je ob 130. obletnici rojstva slikarja Egona Schieleja in 20. obletnici smrti umetnika Friedensreicha Hundertwasserja odprl razstavo Hundertwasser - Schiele. Prvič so skupaj na ogled dela obeh avstrijskih umetnikov. Kot so zapisali v muzeju, razstava ponuja dialog med ustvarjalcema, ki se sicer nista nikoli srečala.

Kitajska, Hongkong. Umetniško delo avstrijskega slikarja Egona Schieleja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniško delo avstrijskega slikarja Egona Schieleja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na razstavi je skupno na ogled skoraj 200 eksponatov umetnikov, ki sta zaznamovala avstrijsko umetnost 20. stoletja. Slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) se je močno navduševal nad osebnostjo in opusom Egona Schieleja (1890-1918). V pismih, ki jih je pošiljal svoji mami, je večkrat zapisal, da obožuje Schieleja. Za mladega slikarja je bil Schiele kot nekakšen duhovni oče, njegova umetnost pa kot nova religija, so zapisali v muzeju.

Postavitev popelje gledalca skozi Hundertwasserjevo nekonvencionalno arhitekturo, mimo Schielejevih upodobitev hiš in mest ter poznejših umetnikovih pokrajin pa vse do abstraktnih del, v katerih se kaže Hundertwasserjeva fascinacija nad naravo. Muzej za razstavo ponuja vpogled v delo obeh umetnikov na nov način, v luči številnih podobnosti umetnikov, ki se v življenju nista imela priložnosti srečati, saj je Schiele umrl deset let pred Hundertwasserjevim rojstvom.

Hundertwasser, rojen na Dunaju, s pravim imenom Friedrich Stowasser, se je navduševal nad dunajsko secesijo in iz tega razvil lasten slog. Presenečal je z nekonvencionalno arhitekturo in s številnimi protestnimi akcijami. Zavzemal se je za življenje v sozvočju z naravo.

V 60. in 70. letih 20. stoletja so njegove barvite in dekorativne grafike in sitotiski postali zelo priljubljeni. Kasneje se je ukvarjal z ekologijo in skušal ustvariti bivališča, v katerih bi se človek znebil neprijetnih pravih kotov, ki so prevladovali v prostorih, in si v stiku z naravo sam ustvaril prijetno in vedro stanovanje. Med njegovimi slikarsko-arhitekturnimi projekti je najbolj znana Hundertwasserjeva hiša na Dunaju.

Egon Schiele je bil eden tistih umetnikov, ki so se iz formalnega okvira secesije in simbolizma razvili v ustvarjalce ekspresionizma z realističnimi elementi. Kljub kratkemu življenju - umrl je star 28 let - je ustvaril približno 330 oljnih slik ter več kot 2500 risb.

V zgodnjem obdobju je bil pod vplivom secesije in Gustava Klimta ter Oskarja Kokoschke. Že leta 1910 pa je razvil lasten prepoznaven umetniški izraz v ekspresionističnem stilu. Na njegovih platnih so začela dominirati gola, bolna in deformirana telesa z močno izraženo seksualno energijo, s čimer je rušil moralne družbene konvencije na začetku 20. stoletja.

Razstava bo odprta do konca avgusta.