Svet 8.3.2020 6:00

V Zagrebu okrogla miza o Celjanki Almi Karlin

Zagreb, 8. marca - Na okrogli mizi z naslovom Dolga pot do uresničitve bodo danes v zagrebški knjižnici in čitalnici Bogdana Ogrizovića spregovorili o pisateljici, popotnici in poliglotki iz Celja Almi M. Karlin, ki je med letoma 1919 in 1927 prepotovala svet. Dogodek bo potekal ob mednarodnem prazniku žensk.

Celje. Figura Alme M. Karlin. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Figura Alme M. Karlin.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Uvodoma bo antropologinja, publicistka in kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje Barbara Trnovec predstavila slovensko pisateljico, svetovno popotnico, raziskovalko in poliglotko Almo Karlin, ki je živela med letoma 1889 in 1950, je sporočilo slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, ki je organiziralo dogodek.

Razprave so bosta udeležili tudi antropologinja, pisateljica in direktorica slovenskega Inštituta 8. marec Nika Kovač in hrvaška igralka in aktivistka za pravice žensk Jelena Veljača. Pogovor bo oblikovala filozofinja in feministka Nadežda Čačinovič.

Celjanka Alma Karlin velja za eno največjih popotnic vseh časov. Potovala je sama osem let in se po poti preživljala z lastnim delom. Obvladala je devet tujih jezikov, obenem pa je zelo slabo govorila slovensko, so objavili na spletni strani celjskega pokrajinskega muzeja.

Rojena bila v času velikih nacionalnih trenj med Slovenci in celjskimi Nemci. Čeprav je bila slovenskega rodu, je bila vzgojena kot Nemka. Vsa svoja dela je napisala v nemščini. Slavo in uspeh, o katerih je sanjarila kot mlado dekle, ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izšla med letoma 1929 in 1933.

Alma Karlin je močno nasprotovala vzponu nemškega nacionalsocializma pod vodstvom Adolfa Hitlerja. Po nemški okupaciji Celja spomladi 1941 so jo zaprli. Izognila se je predvideni deportaciji v koncentracijsko taborišče v Dachau. Čeprav se je pridružila partizanom, ji je povojna oblast zaplenila premoženje. Leta 1950 je po hudi bolezni umrla v veliki revščini.