Svet 7.3.2020 5:00

Namesto knjižnega sejma v Leipzigu češki literarni program

Leipzig, 7. marca - Namesto odpovedanega knjižnega sejma v Leipzigu bo prihodnji teden v središču mesta potekal alternativni literarni program, ki ga je napovedala Češka. Poleg tega bo predvidoma izšel kulturni časopis, pripravljen posebej za letošnjo izdajo sejma, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Češka je bila na sejmu lani dežela v gosteh.

Nemčija, Leipzig. Mednarodni knjižni sejem v Leipzigu, ki velja za enega največjih knjižnih sejmov v Nemčiji. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Leipzig.
Mednarodni knjižni sejem v Leipzigu, ki velja za enega največjih knjižnih sejmov v Nemčiji.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Sejem in mesto Leipzig sta letošnji knjižni sejem preklicala v torek zaradi širjenja novega koronavirusa. Potekati bi moral od 12. do 15. marca.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je pisarna za javno zdravje mesta Leipzig odločila, da bo spoštovala direktivo nemškega ministrstva za zdravje in gospodarstvo, da je treba ob organizaciji množičnih prireditev zagotoviti varno okolje vsem udeležencem. Tako bi moral vsak sodelujoči na sejmu imeti s seboj pisno dokazilo, da ne prihaja iz držav, kjer je na udaru koronavirus, oziroma da ni bil v stiku z nikomer iz teh držav.

"Glede na okoli 2500 razstavljavcev in pričakovanih 280.000 obiskovalcev sejma je to neizvedljivo. Zdravje naših razstavljavcev, obiskovalcev, gostov, partnerjev in zaposlenih pa je naša glavna prioriteta. Tako smo se mesto Leipzig in organizatorji sejma odločili popolnoma odpovedati dogodek," so zapisali na spletni strani sejma.

Napovedali so, da bo prihodnji sejem potekal od 18. do 21. marca 2021.