Slovenija 8.3.2020 8:00

Ob dnevu žensk dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk

Ljubljana, 8. marca - Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, Center arhitekture Slovenije organizira 4. dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Ta projektantkam ponuja možnost, da širši javnosti, študentom, obrtnikom in gradbenim podjetjem predstavijo svoje delo, so zapisali.

V Ljubljani bodo vrata za obiskovalce odprli Valič arhitekti (Darja Valič) na Igriški ulici 12, ustvarjalna pisarna Viias (Damjana Zaviršek Hudnik in Sandra Banfi Škrbec) na Miklošičevi 28 in studio Aino (Urša Križman) na Brodski cesti 22, v Novi Gorici pa bo mogoče vstopiti v biro B22, arhitekturno projektiranje (Tjaša Podgornik) na Ulici Gradnikove brigade 6.

Vzporedno s projektom je v Hiši arhitekture Maribor na ogled razstava V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki je tretja arhitekturna razstava v ciklu V ospredje.

Prvi dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk je bil v partnerskih državah projekta - Portugalski, Španiji, Franciji, Italiji in Sloveniji - organiziran leta 2016 v okviru projekta MoMoWo - Women's Creativity Since the Modern Movement. Sledila sta še dva pod okriljem omenjenega projekta, ki ju je v Sloveniji vodil Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Letos, po zaključku projekta MoMoWo, organizacijo dneva odprtih vrat nadaljuje Center arhitekture Slovenije.

MoMoWo je bil prvi izbrani in financirani projekt EU, ki je bil posvečen arhitektkam, gradbenicam in oblikovalkam. Primarni cilj projekta je bil prepoznavanje in razumevanje vzrokov, ki so in v določeni meri še vedno ovirajo afirmacijo žensk v svetu projektiranja in gradnje.

MoMoWo pa ni bil le raziskovalni projekt, saj se je s posebno pozornostjo osredotočal na razširjanje znanja o tako pomembni tematiki, mdr. tudi skozi organizacijo dnevov odprtih vrat ateljejev arhitektk in oblikovalk. K sodelovanju je vabil širše skupine ustvarjalk in prispeval k njihovi boljši družbeni razpoznavnosti v globalno spreminjajočem se svetu, so še zapisali na Centru arhitekture Slovenije.