Svet 8.3.2020 5:30

V Londonu razstava o Florence Nightingale

London, 8. marca - V Muzeju Florence Nightingale v Londonu bodo danes odprli razstavo, ki bo osvetlila pozna leta življenja britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale. Kot je po pisanju spletnega portala The Guardian povedal direktor muzeja David Green, je bila Florence Nightingale "nekdo, ki je znan, a ni znan".

Velika Britanija, London. Doprsni kip britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Doprsni kip britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je še povedal Green, je večina ljudi na svetu že slišala za Florence Nightingale, a ne pozna celotne zgodbe njenega življenja. Danes so v širši javnosti najbolj poznane slike Florence Nightingale, ko je bila stara okoli 30 let, iz časa, ko je negovala ranjene vojake v Krimski vojni. Razstava v muzeju, ki se nahaja v londonski bolnišnici St. Thomas, pa bo predstavila naslednjih 50 let njenega življenja in spomnila tudi na njene poznejše dosežke. Z razstavo, ki bo združila 200 eksponatov, bodo obeležili 200-letnico njenega rojstva.

Florence Nightingale je med vojno postala znana kot dama s svetilko, saj je z njo ponoči preverjala britanske vojake. Znamenita svetilka bo predstavljena na razstavi, kjer bo med drugim mogoče slišati tudi posnetek glasu Florence Nightingale iz časa, ko je bila stara okoli 70 let, in videti njeno fotografijo, posneto štiri leta pred smrtjo, ko je bila stara 86 let.

V razstavo je vključen tudi družinski album, ki ga je začela ustvarjati Ann Elizabeth Nicholson, teta Florence Nightingale, in ki je nato prehajal od generacije do generacije. Album so odkrili lani, v njem pa so med drugim risbe in akvareli, nekaj jih je ustvarila Florence Nightingale.

Florence Nightingale (1820-1910) se je rodila v bogati družini. Že zgodaj se je odločila za poklic medicinske sestre, ki je bil v tistem času neugleden, kar je povzročilo jezo družine. Leta 1844 je po škandalu v zvezi s smrtjo nekega reveža v Londonu postala glasnica reforme zdravstvenega sistema. V prihodnjih letih se je zavzemala za bolj socialno zdravstvo in bolj humane razmere v bolnišnicah.

Najbolj odmevno obdobje v njenem življenju je bil gotovo čas Krimske vojne. Oktobra 1854 je bila pod njenim vodstvom v Turčijo poslana delegacija 39 prostovoljk. V Carigradu je naletela na obupne razmere, ki so imele za posledico masovne infekcije in visoko smrtnost med ranjenci. Smrtnost je upadla šele po dezinfekciji kanalizacijskega sistema in ureditvi prezračevanja.

V času, ki ga je Florence Nightingale preživela v Turčiji, je v Združeno kraljestvo redno pošiljala poročila o razmerah v zdravstvu in grozotah, ki jih preživljajo ranjenci v poljskih bolnišnicah.

Po povratku iz Turčije se je posvetila dokazovanju visoke stopnje smrtnosti v povezavi s slabimi higienskimi razmerami in podhranjenostjo. Sodelovala je pri načrtovanju bolnišnic ter napisala priročnik za medicinske sestre, ki je postal osnovno gradivo v Šoli za medicinske sestre in babice, ki so jo leta 1860 ustanovili v bolnišnici St. Thomas.

Razstava z naslovom Nightingale v 200 eksponatih - predmeti, ljudje, kraji bo na ogled do 7. marca prihodnje leto.