Svet 10.3.2020 5:30

V Muzeju Dordrecht razstava ob 400. obletnici rojstva Aelberta Cuypa

Amsterdam, 10. marca - Muzej Dordrecht med 27. septembrom in 14. marcem 2021 pripravlja veliko razstavo ob 400. obletnici rojstva Aelberta Cuypa (1620-1691), enega vodilnih slikarjev zlate dobe nizozemske umetnosti. Na razstavi z angleškim naslovom In the light of Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough, Constable, Turner bo na ogled okoli 30 Cuypovih najpomembnejših del.

Aelbert Cuyp velja za najbolj znanega umetnika, ki prihaja iz nizozemskega mesta Dordrecht in tudi večina njegovih krajin je vezana na njegov rojstni kraj. Za časa življenja je bil izven Dordrechta precej neznan, zanimanje za njegovo delo pa so v 18. stoletju spodbudili britanski zbiralci umetnin in sami umetniki.

Do leta 1800 nobeno pomembnejše Cuypovo delo ni ostalo na Nizozemskem, kar so opisovali kot "Cuyp manijo". Posledično je imel umetnik tudi pomemben vpliv na angleške krajinarje, delujoče med drugo polovico 18. stoletja in začetkom 19. stoletja. Med njimi so bili Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott in John Crome, so zapisali v muzeju.

Ob jubilejni razstavi bo tako v Dordrechtu na ogled okoli 30 Cuypovih najpomembnejših del, pa tudi dela britanskih umetnikov, ki doslej še niso gostovala na Nizozemskem. Dve Cuypovi deli bo za razstavo iz kraljeve zbirke posodila sama britanska kraljica Elizabeta II, še piše v sporočilu za javnost.