Svet 14.3.2020 5:00

V Washingtonu maja razstava baročne umetnosti v Genovi

Washington, 14. marca - V Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu za maj napovedujejo odprtje razstave Veličastni barok - umetnost v Genovi, 1600-1750. Predstavila bo dela umetnikov, ki so v 17. stoletju, ko je Genova doživljala gospodarski razcvet, ustvarjali v tem italijanskem mestu. Razstava bo združila okoli 130 eksponatov.

Kot piše na spletni strani muzeja, je bila Genova do 17. stoletja bančno središče Evrope. Tedanja vlada in ogromno bogastvo sta ustvarjala ugodne pogoje, ki so umetnikom in mecenom omogočali naročanje in ustvarjanje razkošnih in vizualno privlačnih del v baročnem slogu. Na razstavi bodo predstavljeni slike, kipi, izdelki dekorativne umetnosti, risbe in grafike, ki so nastale med letoma 1600 in 1750.

Jedro razstave bodo predstavljala dela šol dobro znanih slikarjev, kot so bili Bernardo Strozzi, Giovanni Benedetto Castiglione in Alessandro Magnasco. Ob njih bodo predstavljena ključna dela nekaterih drugih italijanskih in tujih slikarjev, ki jih je pritegnilo cvetoče okolje mesta, med drugim Petra Paula Rubensa, Giulia Cesareja Procaccinija, Orazia Gentileschija, Anthonysa van Dycka in Francesca Solimene.

Na ogled bodo tudi nekatera najboljša dela Valeria Castella, Domenica Piole in Gregoria De Ferrarija, monumentalne poslikave cerkva in palač pa bodo predstavljene s pomočjo oljnih skic in modelov. Veliko risb in grafik, ki bodo vključena v razstavo, so ustvarili umetniki, ki bodo zastopani z drugimi deli; nekatere od risb in skic bodo z njimi tudi neposredno povezane.

Razstava bo na ogled od 3. maja do 16. avgusta.