Svet 14.3.2020 6:00

Organizatorji filmskega festivala v Edinburghu razkrili načrte za filmski center

London, 14. marca - Organizacija Centre for the Moving Image (CMI), ki stoji za filmskim festivalom v Edinburghu, je predstavila načrte za izgradnjo filmskega centra, vrednega 50 milijonov funtov. Predlagala je dostopno in trajnostno naravnano 11-nadstropno zgradbo, ki bi lahko postala osrednja točka filmske skupnosti v Edinburghu.

To bi bil prvi tovrstni center v Veliki Britaniji, poroča britanski Guardian. Stavba na Festivalskem trgu bi nadomestila Filmsko hišo (Filmhouse), staro cerkev, ki so jo leta 1979 preuredili v filmsko gledališče. V njej poteka Edinburški mednarodni filmski festival in še več kot 20 drugih filmskih festivalov skozi vse leto.

Novo prizorišče, ki so ga opisali kot "filmski tempelj 21. stoletja", bi vsebovalo dvakrat več platen in sedežev kot Filmska hiša, pa tudi prostore za izobraževanje, delovni prostor za filmske in kulturne organizacije ter nov festivalski center, vključno z avditorijem.

Izvršni direktor CMI Ken Hay je povedal, da je vizijo novega domovanja za film v Edinburghu razvijal med tem, ko je obiskoval kinematografe in filmske centre po Veliki Britaniji in drugih državah. Po njegovih besedah je na svetu malo takšnih namenskih filmskih centrov, ki bi bili primerljivi. Še najbližji primer se mu zdi Eye v Amsterdamu.

Kot še poroča Guardian, bo predlog zdaj 12 tednov v javni obravnavi, nato pa bodo vložili uradno vlogo pri svetu mesta Edinburgh. Po načrtih bi se dela na stavbi lahko začela leta 2023, prizorišče pa bi lahko odprli leta 2025.