Svet 25.9.2020 10:58

V Zagrebu danes premiera Horvatove predstave Cement

Zagreb, 25. septembra - V Zagrebškem gledališču mladih (ZeKaeM) bo danes premiera drame Cement velikega nemškega dramatika Heinerja Müllerja. Napisal jo je po istoimenskem romanu sovjetskega socrealističnega pisatelja Fjodorja Gladkova. Prvo hrvaško uprizoritev drame Cement, ki govori o ljubezni v času revolucije, je režiral Sebastijan Horvat.

Ljubljana. Režiser Sebastijan Horvat. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Sebastijan Horvat.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Premiera Horvatove uprizoritve Müllerjevega Cementa je bila napovedana sredi marca, a so jo takrat morali odpovedati zaradi izbruha epidemije covida-19 na Hrvaškem. Že pred tem so bile razprodane vse vstopnice. Po današnji premieri bo predstava na ogled vsak dan do konca septembra.

Režiser Horvat meni, da je Cement ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike, so ob napovedi današnje premiere zapisali na spletni strani zagrebškega gledališča.

Kot je povedal v pogovoru za Večernji list pred prvotno napovedano premiero, se mu zdi neverjetno lepo besedilo, ki vsebuje nekaj, kar z dramaturgom Milanom Markovićem, ki je predstavo tudi adaptiral, imenujeta "levičarska kritika levega projekta". Gre za zgodbo, v kateri ženska, ki je nekakšna sodobna Medeja, poskuša zavrniti položaj nenehnega podrejanja in uresničiti svojo človeško identiteto.

Pojasnjuje, da obstajajo tri interpretacije Cementa. Prva je avtorja romana Fjodora Gladkova, ki kritizira Leninovo novo ekonomsko politiko in uveljavitev nekaterih kapitalističnih ukrepov v socializem. Potem je na osnovi sovjetskega romana dramo spisal Müller, ki je zgodbo postavil v leto 1972 v Vzhodni Nemčiji, v kateri je bilo življenje zaradi državnega nadzora in revščine hudo, veliko hujše kot v takratni Jugoslaviji. Kljub temu je Müller podpiral revolucijo kot ultimativno emancipacijo, poudarja Horvat.

Izpostavlja, da se v svoji predstavi, ki je umeščena v nekdanjo Jugoslavijo, ukvarja z idejo utopije, medtem ko si danes vsi lažje predstavljajo konec sveta in apokalipso, ne da bi si zamislili nov sistem ali družbene spremembe, ki bi stvari radikalno spremenile.

"Nas v Cementu zanima, kako je možno, da smo tako zlahka obupali nad utopijo. Kje smo izgubili tisto idejo in kako je možno, da je vsak, ki razmišlja v tej smeri, takoj razglašen za idiota, radikalnega komunista," se Horvat sprašuje v pogovoru za zagrebški časnik.

V dvourni predstavi igrajo znani hrvaški igralci Rakan Rushadiat, Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Milivoj Beader in drugi.