Slovenija 13.3.2020 12:19

Mineva 160 let od rojstva skladatelja Huga Wolfa

Slovenj Gradec, 13. marca - Na današnji dan pred 160 leti se je v takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu rodil skladatelj samospevov Hugo Wolf. Ob obletnici je ministrstvo za kulturo letošnje leto razglasilo za leto Huga Wolfa. Načrtovanih je vrsta dogodkov, je pa zaradi razmer ob širjenju novega koronavirusa drevišnji spominski večer in koncert v Slovenj Gradcu prestavljen.

Slovenj Gradec. Kip na pročelju rojstne hiše Huga Wolfa. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Kip na pročelju rojstne hiše Huga Wolfa.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Hugo Wolf (1860-1903) je večino svojega življenja preživel v Avstriji, kjer se je ob pomoči mecenov zelo zgodaj posvetil skladanju. Ustvaril je opus prek 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. S svojimi deli je po Evropi kot avstrijski skladatelj zaslovel po letu 1894.

Hugo Wolf je bil eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja, je nedavno na slavnostni akademiji ob obletnici skladateljeve smrti v Slovenj Gradcu dejal muzikolog Matjaž Barbo in poudaril, da je bil izvrsten tako v instrumentalnih delih, zlasti pa v vokalnih skladbah.

V Slovenj Gradcu so pred slabim desetletjem s pomočjo države obnovili njegovo rojstno hišo v središču mesta, v kateri je od leta 2011 urejen spominski muzej, ki ga letno obišče okoli 2100 ljudi.

V letošnjem jubilejnem letu bodo v Slovenj Gradcu in tudi drugod po Sloveniji in tujini potekale številne glasbene in druge prireditve ter promocijske aktivnosti v čast skladatelju. Osrednji koncert s televizijskim prenosom je predviden 30. maja, ko bo po zdajšnjih načrtih v središču Slovenj Gradca nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija.

TV Slovenija pa bo nocoj na drugem programu predvajala edini televizijski posnetek Wolfove opere Corregidor, nastal leta 1991 v SNG Maribor. Zgodba pripoveduje o Corregidorju, višjem sodniku, ki kljub zrelim letom naseda čarom prelepe mlinarice Frasquite, poročene in še vedno zaljubljene v svojega moža, mlinarja Tia Lukasa.

Nastopili so operni in baletni solisti, med njimi Jože Kores, Svetlana Čursina Magdić, Emil Baronik, Franc Javornik, Majda Švagan, Dragica Kovačič in Vinko Paić, Bojana Fišer, Edi Dežman, Marin Turcu, Tanja Baronik in Pia Mlekuš. Orkestru in zboru Opere in baleta SNG Maribor je dirigiral Stane Jurgec, TV-režijo je podpisal Andrej Stojan.