Svet 16.3.2020 5:00

V Parizu razstava slik in akvarelov J. M. W. Turnerja

Pariz, 16. marca - V pariškem Muzeju Jacquemart-Andre bo do 20. julija na ogled razstava slik in akvarelov britanskega slikarja J. M. W. Turnerja (1775-1851). Združuje 60 akvarelov in deset oljnih slik, ki jih je za to priložnost posodila londonska galerija Tate Britain.

Kot piše na spletni strani pariške galerije, se Tate Britain v Londonu ponaša z največjo zbirko Turnerjevih del. Nekatera od del, ki so razstavljena v Parizu, ima javnost sedaj priložnost videti prvič.

Kot še piše, je Turner ob delih, ki jih je namenil za prodajo, v svojem ateljeju in hiši hranil še vrsto del, ki jih je imel le zase. Ti osnutki so veliko bolj ekspresivni in eksperimentalne narave, kot dela, ki jih je umetnik namenil za razstave in prodajo. Po umetnikovi smrti je leta 1856 ta izjemna zbirka bila postala javna last. V njej so tako oljne slike kot tudi nedokončane študije in skice ter dela na papirju - akvareli, risbe in skice.

J. M. W. Turner je študiral je na londonski Kraljevi akademiji, kjer je bil pozneje profesor perspektive. Bil je predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev.

Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog. Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionizma, pri njem so se zgledovali tudi pointilisti.

Kot še piše na spletni strani pariškega muzeja, bo zaradi ukrepov ob širjenju novega koronavirusa ogled razstave trenutno možen le za tiste, ki so si vstopnico rezervirali prek spleta.