Slovenija 16.3.2020 15:55

V prihodnjih dneh kultura z domačega naslonjača

Ljubljana, 16. marca - V času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji javno življenju zaustavilo, Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Dnevna soba. Foto: Tamino Petelinšek/STA File photo

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Dnevna soba.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
File photo

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni sedem dni. O novostih bodo obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, SFC in na družbenih omrežjih.

Od danes sta dostopna kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne (2016) in celovečerec Dober dan za delo (2018) režiserja Martina Turka. Prvi je na 63. mednarodnem festivalu kratkega filma Oberhausen prejal nagrado v tekmovalnem programu otroškega in mladinskega filma. Film Dober dan za delo je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, svetovno premiero je doživel na predlanskem filmskem festivalu v Sarajevu.

Armin, ki je že dolgo nezaposlen, se odpravi na razgovor za službo šolskega hišnika. Na poti naleti na prometno nesrečo, in ko končno prispe do šole, je delovno mesto že oddano. Da bi preskrbel za sina in nosečo ženo, se zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu ugotovi, da delavci kradejo in se odloči, da bo naredil, kar je prav, so vsebino Turkovega celovečerca povzeli na SFC. V filmu igrajo Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović in Adijan Kulovac.

Od četrtka pa bosta brezplačno na voljo kratki film Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline in Šum Balkana (2016) dokumentarni film ceste režiserja Borisa Petkoviča. Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce, so vsebino dokumentarnega filma povzeli v SFC. Poleg Groma v filmu nastopajo še Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić in Nermin Frljanović.

Javna agencija za knjigo (Jak) z današnjim dnem začenja spletno kampanjo, ki bo trajala dva tedna, in je kombinacija osveščanja o branju ter povabila k obisku spletnih knjigarn, ki omogočajo varno in brezplačno dostavo knjig. Uporabljali bodo že uveljavljeni ključnik #domacebranje ter delili bralne sezname in priporočila, osveščali o pomenu spoštovanja navodil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje tudi skozi nagovore znanih oseb s področja kulture. Hkrati bodo ljudi napotovali na spletne knjigarne, ki omogočajo dostop do e-knjig in fizičnih knjig.

Kot je za STA še zapisala direktorica Jaka Renata Zamida, Jak kot državna institucija s kampanjo sporoča dvoje: ostanite doma - ostanite varni in zdravi ter berite knjige. Sporočila, ki jih želijo v tem času izpostaviti, so: branje zmanjšuje negativne posledice stresa, odganja tesnobnost in preganja osamljenost.

H kampanji po njenih besedah pristopajo založniki s svojimi knjižnimi predlogi, ilustratorji, ki dajejo na razpolago vizualne materiale, ki napeljujejo k branju, in številni spletni vplivneži, ki jim bodo pomagali širiti sporočila. K sodelovanju so povabili tudi različne medije - med drugim jim bodo branje s knjižnimi priporočili pomagali spodbujati na portalu MMC RTV SLO.

RTV Slovenija bo, kot so sporočili, tudi v prihodnjih tednih zagotavljala informacije o epidemiji in z njo povezanih vladnih ukrepih, program pa prilagajajo tudi otrokom, ki ostajajo doma.

Tako bo na TV SLO 1 bo med 9. uro in 11.20 poseben program, namenjen otrokom in mladim. Prvo uro bo na sporedu oddaja v živo Izodrom, voditelja bosta Nik Škrlec in Nika Rozman, otrokom pa bo ponujala izobraževanje, informacije in razvedrilo. Po Izodromu bo na sporedu še ura in pol risank in tujih serij za otroke. Otroški program bo potekal tudi med 16. uro in 16.50.

Na TV SLO 2 bo novost glasbena oddaja, ki jo pripravljajo na Valu 202, s koncerti slovenskih glasbenikov. Na Valu jo bo mogoče slišati ob 16.45, na TV SLO 2 pa videli po 22. uri.

Lutkovno gledališča Ljubljana (LGL) bo v naslednjih dneh nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazalo preko spleta. Prvi sta na voljo predstava za najstnike in njihove starše Vihar v glavi ter predstava za otroke Ti loviš!, ki bi morali biti na sporedu prav v teh dneh. Ogled je mogoč preko spletne strani www.lgl.si ali preko družabnih omrežij, so sporočili in dodali: "Verjamemo, da bomo s tem marsikomu polepšali dan in ga zadržali doma."

Tudi na Balassijevem inštitutu v Ljubljani zainteresiranih ne bodo kar tako pustili brez madžarske kulture, gastronomije in iznajdb. Med drugi so na svoji Facebook strani in spletni strani objavili natečaj Reši Rubikovo kocko!, 23. marca bo mogoče spremljati spletni koncert Lugosija Daniela Alija in prijateljev, še danes in v torek pa si je mogoče ogledati dokumentarni film Bela Tarr, nekoč sem bil režiser.

V Gledališču Glej so se prav tako odločili, da omogočijo dostop do umetnosti tudi v teh težkih časih. Na svojih spletnih omrežjih bodo do nadaljnjega ponujali ogled predstav iz Glejevga arhiva. Kot so še zapisali, hkrati tako praznujejo tudi 50-letnico gledališča, ki jo obeležujejo v letošnjem letu. Kot prvo so gledalkam in gledalcem ponudili predstavo Svoboda (2014), v kateri nastopa Branko Jordan, režijo podpisuje Miha Golob.