Slovenija 16.3.2020 15:35

Simoniti prevzel posle na ministrstvu za kulturo

Ljubljana, 16. marca - Vasko Simoniti je danes prevzel posle ministra za kulturo. Kot so sporočili z ministrstva, se je ministru v odstopu Zoranu Pozniču zahvalil za opravljeno delo ter poudaril, da čaka resor veliko izzivov, zato je napovedal takojšen začetek dela.

Ljubljana. Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za kulturo Vasko Simoniti.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

DZ je novo vladno ekipo na čelu s premierjem Janezom Janšo potrdil v petek. Simoniti je pred tem dobil potrditev pristojnega odbora DZ, pred katerim je napovedal, da se bo najprej posvetil pripravi nacionalnega programa za kulturo. Pozornost bo posvetil tudi možnostim zasebnih vlaganj v to področje in večji izrabi evropskih sredstev.

Kot je še dejal Simoniti, želi proučiti, kako v Slovenijo vnesti primere dobrih praks in na ta način razširiti možnost vlaganj v kulturno ponudbo. Pri tem bi bilo po njegovih besedah treba pripraviti zakonsko podlago za uvedbo davčnih olajšav za donatorje, sponzorje in investitorje.

Glede samozaposlenih v kulturi namerava nadaljevati že začeti dialog na ministrstvu, ki bi privedel do celostne rešitve njihovega statusa in morebiti do posebnega zakona. Na zakonodajnem področju pa je omenil tudi potrebo po spremembi zakona o medijih.

Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.