Slovenija 17.3.2020 15:02

V času ukrepov zaradi koronavirusa do knjig in gradiv na daljavo

Ljubljana, 17. marca - V času, ko ukrepi zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa predvidevajo delovanje v domačem okolju in izključujejo javno življenje, knjižnice pa so zaprte, Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) dostop do nekaterih gradiv in knjig omogoča na daljavo. Za potrebe šolarjev pa so to storile različne založbe.

Ljubljana. Računalnik, internet, delo, komunikacija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, internet, delo, komunikacija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nuk je že nekaj časa dvojna knjižnica, saj poleg klasičnih storitev, kot sta izposoja in čitalnica, kar je trenutno zaprto, ponuja tudi nekaj spletnih storitev na daljavo.

Poleg informacijske podpore uporabnikom, denimo o delovanju knjižnice in gradivih ter pomoči pri njihovem iskanju, imajo na voljo tudi elektronske vire, vsem članom oziroma študentom pa ponujajo gradivo tudi preko oddaljenega dostopa, je za STA povedal Žiga Cerkvenik iz službe za prireditve in odnose z javnostjo.

Imajo tudi Digitalno knjižnico Slovenije (dLib), kjer objavljajo digitalizirana gradiva, predvsem staro časopisje, zemljevide, vedute, razglednice, tudi knjige, ki so dostopne vsakomur brez prijave.

Po njegovih besedah je okrog 80 odstotkov starega časopisja že digitaliziranega in prosto dostopno na dLibu. Gre za staro periodiko, dnevno časopisje, vse tisto, kar ni avtorsko zaščiteno. Sem po njegovih besedah sodi tudi nekaj knjig slovenskih klasičnih avtorjev in nekaj učnih virov.

Za potrebe študijskega in raziskovalnega dela v obstoječih razmerah je Cerkvenik izpostavil tudi elektronsko bazo člankov oziroma oddaljen dostop do "velike palete ponudnikov znanstvenega časopisja oziroma akademskih baz podatkov, člankov, virov, ki so vsakemu članu dostopne tudi iz domačega naslonjača".

V tem času, ko zaposleni v Nuku delujejo od doma, so po njegovih besedah na vezi tudi z učitelji in jim poskušajo pomagati pri učnem procesu.

"V zadnjem času dobivamo veliko sporočil od staršev, da iščejo knjige za domače branje, ki pa niso dostopne, tako da smo poslali priporočilo, da tudi učitelji uporabljajo našo digitalno knjižnico in gradiva, ki so javno dostopna vsem, kljub temu, da so javne ustanove zdaj zaprte," je še povedal Cerkvenik.

Za potrebe šolarjev, ki se v teh dneh učijo na daljavo, pa so založbe, med njimi Mladinska knjiga, Modrijan in Rokus Klett, omogočile dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv na portalih. Ti so na razpolago vsem učiteljem in profesorjem ter učencem in dijakom v osnovnih in srednjih šolah, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo.

Dostop do knjig na daljavo omogoča tudi spletna knjigarna in knjižnica Biblos. Omogoča izposojo ali nakup e-knjige, odprt je 24 ur na dan vse dni v tednu, kako in na katerih napravah deluje, pa je mogoče izvedeti na samem portalu.

Knjižnica Biblos, v katero se je mogoče včlaniti preko spleta na portalu Cobiss, trenutno omogoča izposojo največ štirih knjig, za lažje iskanje pa so razporejene po zvrsteh. Med najbolj branimi so v zadnjem tednu knjige Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Jezero Tadeja Goloba, Luciferka Svetlane Makarovič, Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič, Zvezda večera Susan Elizabeth Phillips in Pogovori s prijatelji Sally Rooney.

Dostop do gradiv prek spleta ponujajo tudi nekateri posamični ponudniki. V zavodu za založništvo, produkcijo scenskih, interdisciplinarnih in vizualnih del ter za izobraževanje in raziskovanje Maska iz Ljubljane so se odločili, da v branje vsak ponedeljek na spletu ponudijo izbrano knjigo iz Maskine založbe oziroma izbran članek iz časopisov Maska.

V ponedeljek so kot prvo ponudili knjigo Politična zgodovina bodeče žice filozofa in predavatelja na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji Oliverja Razaca, ki se v svojem delu posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, so sporočili iz Maske.

Na spletni strani Pančkov svet, ki ponuja pravljice in pesmice v oblaku, pa so se odločili malčkom popestriti dan tako, da so do nadaljnjega odprli brezplačen dostop do posnetkov. Teh je, kot piše na spletni strani, trenutno več kot 900. Obenem so naročnikom podaljšali mesečno naročnino.