Slovenija 17.3.2020 17:03

Mestna galerija Ljubljana umetnikom odpira prostor na Facebooku

Ljubljana, 17. marca - Ker zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa vrata Mestne galerije Ljubljana ostajajo do nadaljnjega zaprta, galerija umetnikom odpira prostor na Facebooku. Vabi jih, da po elektronski pošti posredujejo umetniška dela, ki nastajajo v času socialne izolacije. "Odprtje" razstave na Facebooku napovedujejo za 20. marec.

Ljubljana. Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzeji in galerije mesta Ljubljane (MGML) - Mestna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"V času, ko je strah večji kot ustvarjalnost, panika večja od navdiha, slabih novic več od dobrih, smo se v Mestni galeriji Ljubljana odločili, da po kanalu, ki ga trenutno spremlja veliko število ljudi, širimo umetnost," so sporočili.

Kot so še zapisali, so prepričani, da v tem času nastaja ogromno zanimivih del, zato vabijo ustvarjalce, da jim na elektronski naslov umetnostvizolaciji@gmail.com posredujejo umetniška dela, ki nastajajo v času socialne izolacije in s katerimi naslavljajo trenutno situacijo, v kateri smo se znašli.

"Odprtje" razstave na Facebooku bo 20. marca ob 19. uri, nato si bodo "odprtja" sledila glede na število prejetega materiala. Po končani karanteni bodo v Mestni galeriji Ljubljana zbrali originalna dela in pripravili donatorski večer, s katerim bodo po svojih najboljših močeh pripomogli k reševanju finančne situacije avtorjev, v kateri so se znašli zaradi širjenja koronavirusa.

Fotografije oz. reprodukcije umetniških del je potrebno posredovati v jpeg, png ali gif formatu ter pripisati ime avtorja in naslov dela. Ker je tudi Facebook galerija prostorsko omejena, prosijo, da posameznik pošlje največ pet umetniških del.

Kot so še zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, pod okriljem katerih deluje Mestna galerija, jim je prva svoja dela, nastala v času socialne izolacije, posredovala ilustratorka Milanka Fabjančič, ki jih je s svojo ustvarjalnostjo pravzaprav spodbudila k začetku akcije.