Svet 18.3.2020 5:00

Arhiv fotografij o življenju v Južni Afriki v času apartheida na dražbi

London, 18. marca - Na dražbi v Londonu bodo danes ponudili arhiv fotografij, ki priča o življenju v mestih v času apartheida v Južni Afriki. Eden redkih arhivov studijskih fotografij vsebuje več kot 1000 posnetkov ljudi, ki so pozirali pred črno zaveso z osnovnimi rekviziti, pogosto s košaro plastičnih rož, poceni plastičnimi sončnimi očali ali telefonom.

Južna Afrika, Johannesburg. Zračni pogled na južnoafriško mesto Johannesburg. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Zračni pogled na južnoafriško mesto Johannesburg.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Večina fotografij izvira iz 70. let prejšnjega stoletja, poroča britanski The Guardian. Nekateri moški, ženske in otroci nosijo svoja najboljša oblačila. Drugi so oblečeni v ponošene kavbojke, ki pričajo o tem, da si drugačnih niso mogli privoščiti.

Specialistka za moderno in sodobno afriško umetnost pri dražbeni hiši Bonhams Helene Love-Allotey je povedala, da fotografije odkrivajo drugačno plat življenja v tistem času.

"Življenje je bilo omejeno, vendar te fotografije prikazujejo čisto kreativnost in zabavo. Ljudje so pogosto srečni, nekateri z neposrednim izrazom na obrazu. Imajo energijo in se samo zabavajo," je povedala.

Studio je po njenih besedah deloval kot prostor, v katerem bi se to lahko zgodilo: "To je enako kot v foto kabini, ko si drugačen, ko si lahko neumen. Tukaj je isto."

V arhivu so tudi fotografije ljudi, ki so od glave do pet oblečeni v zulujske perle. Obrti so se v zgodnjem otroštvu naučile mnoge ženske. Nekateri posnetki žensk pa so bili kot vizualna alternativa ljubezenskemu pismu, namenjenem ljubljenim, ki so delali v rudnikih v Kimberleyju.

Fotografije so iz studia, ki ga je v 40. letih v Greytownu v Južni Afriki odprl ZJS Ndimande. Kasneje ga je moral zaradi državne politike preseliti v podeželsko naselje, leta 1968 pa je posel prevzel njegov sin Richard.

Arhiv sega do leta 1983, fotografije pa je v 80. letih neposredno iz studia pridobil belgijski zbiralec. Dražbena hiša Bonhams jih bo prodajala iz zasebne zbirke. Njihova vrednost je ocenjena med 6000 do 9000 britanskih funtov.