Slovenija 26.3.2020 12:26

Neustrašne - stripovske vinjete o 30 neuklonljivih

Ljubljana, 26. marca - V zbirki risoromanov založbe VigeVageKnjige sta v eni izdaji izšla prvi in drugi del knjige 30 portretov neuklonljivih žensk Neustrašne francoske avtorice Penelope Bagieu. Nabor stripovskih vinjet odpira razmislek o enakosti med spoli ter o mestu, na katero je ženske postavila zgodovina.

Ljubljana V zbirki risoromanov založbe VigeVageKnjige sta v eni izdaji izšla prvi in drugi del knjige 30 portretov neuklonljivih žensk Neustrašne francoske avtorice Penelope Bagieu. Foto: Založba VigeVageKnjige

Ljubljana
V zbirki risoromanov založbe VigeVageKnjige sta v eni izdaji izšla prvi in drugi del knjige 30 portretov neuklonljivih žensk Neustrašne francoske avtorice Penelope Bagieu.
Foto: Založba VigeVageKnjige

Urednica knjige Anja Golob je za STA povedala, da knjiga predstavlja 30 stripovskih vinjet večinoma nepoznanih žensk različnih poklicev in zanimanj z vseh koncev sveta in zgodovinskih obdobij. Vsaka je na svoj način zaznamovala zgodovino.

Leta 1982 v Parizu rojena striparka in ilustratorka Penelope Bagieu, sicer tudi bobnarka v rock skupini in Dj-ka, je vinjete sprva objavila v obliki 30 tedenskih blogovskih izdaj na spletni strani časopisa Le Monde, nato pa je leta 2016 prvih 15 izdala v knjigi, ki je bila v prvih petih mesecih prodana v 75.000 izvodih. Leto kasneje je izšel še drugi del.

V slovenščini sta knjigi v prevodu Katje Šaponjić izšli v eni izdaji z naslovom Neustrašne 1&2. Gre za prvo predstavitev dela Penelope Bagieu slovenskim bralcem. Anja Golob je povedala, da so knjigo v program založbe VigeVageKnjige uvrstili zaradi njene aktualne vsebine, hkrati pa nadaljuje eno od založniških črt, po katerih je založba v vmesnem času postala širše prepoznavna; nakazale so jo knjige Umetnost padanja, Yvonne, otrok dvorec, Rdeča Rosa in Prepovedani sad.

Knjigo Neustrašne "odlikuje premišljeno razmerje zgodovinskih podatkov in humorja, ki pa nikakor ne relativizira poguma in visoke cene, ki so jo večkrat morale plačati te ženske, ker so si drznile upreti se družbenim predsodkom, povezanim s spolom," piše na zavihku. Med drugim delo odpira "razmislek o enakosti med spoli ter o mestu, na katero je ženske postavila zgodovina". Predstavlja "dragocen prispevek v boju za enakopravnost žensk - tudi v Sloveniji".

V sklopu Mlade Fabule je performerka in plesalka Leja Jurišić pripravila tudi predstavitev Neustrašnih, namenjeno otrokom nad osem let. Ker vsebina sega na različna področja in zajema tudi kompleksnejša družbena vprašanja, si je Leja Jurišić na podlagi primernosti za ciljno občinstvo izbrala tri zgodbe. Gre za zgodbe o bradati gospe Clementine Delait, ki se ni bala biti drugačna, o Giorgini Reid, ki je leta posvetila reševanju Montauškega svetilnika, in o plesalki, upornici in materi Josephine Baker.

Leja Jurišić je za STA povedala, da si je z otroki ob predstavitvi knjige želela med drugim odpreti razmisleke o strahu in neustrašnosti na drugi strani. Na dogodku pa je bila na koncu le ena osemletnica, drugi so bili odrasli. Kar pa je lahko tudi pokazatelj, kako široko bralstvo lahko zaobjame tako neposredna in široko zastavljena knjiga.

Ob prebiranju knjige se je sogovornici zdelo zanimivo, da je poznala morda petino predstavljenih žensk, več protagonistk, sploh tistih, ki so zaznamovale 20. stoletje, pa je poznala njena mama. "To kaže tudi na to, da ne, da ne bi imeli znanja o določenih stvareh, ampak da se znanje tudi nekoliko izgublja," je razmišljala. Je pa v knjigi pogrešala nekaj več neustrašnih žensk južne ali jugovzhodne Evrope: "To je ta nekoliko zahodnjaški moment knjige. Kaže, da si bomo morali sami napisati knjigo o svojih neustrašnih."

Pripovedovalski dogodek bi moral potekati tudi v sklopu Pripovedovalskega festivala, a je ta prestavljen na oktober. Glede na dober odziv pa Leja Jurišić upa, da se bo še ponudila priložnost za podobno predstavitev Neustrašnih.