Slovenija 18.3.2020 14:39

Nekaj slovenskih galerij in muzejev svoje vsebine ponuja preko spleta

Ljubljana, 18. marca - Javno življenje v Sloveniji se je zaustavilo, nekatere galerije in muzeji pa so se odločili svoje vsebine ponuditi preko spleta. V ljubljanski Narodni galeriji denimo priporočajo dostop do zbirk prek spleta ali virtualni ogled, v Galeriji Equrna pa so na svoji spletni strani prek fotografij omogočili ogled razstave Zeleni rez.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je mogoče prebrati na spletni strani Narodne galerije, spletna predstavitev stalne zbirke umetnosti na Slovenskem temelji na izboru umetnin, ki so bile vključene v prenovljeno stalno zbirko januarja 2016.

Umetnine na razstavi Zeleni rez v Galeriji Equrna so ustvarili Nina Slejko Blom in Conny Blom, Beti Bricelj, Nina Čelhar, Vuk Ćosić, Gustav Gnamuš, Josip Gorinšek, Tomaž Gregorič, Herman Gvardjančič, Zmago Jeraj, Anja Jerčič, Aleksij Kobal, Metka Krašovec, Tugo Šušnik, Zavetišče za zavržene rastline, Mojca Zlokarnik, Zdenka Žido in Uroš Weinberger.

Prva naloga razstave je, kot piše na spletni strani galerije, preveriti, kako se zelena znajde v sodobni umetniški podobi, denimo, kakšna je njena pot "nazaj" k naravi. To je še vedno največje mimetično področje, kjer kraljuje zelena. Druga naloga zadeva njeno samostojnost: kako se zelena izraža v abstraktnem prostoru, kateri odtenki so danes v prednosti. Zelena se kaže kot tudi družbena in družabna barva: kakšne površine, predmete, figure pokriva in kako se uveljavlja v medijskem okolju. In navsezadnje: zelena je barva ekologije.

V Galeriji Jakopič je bilo v torek virtualno odprtje razstave Videnje 20/20: Skupnost - Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija, ki ga je bilo mogoče spremljati na Facebook in Instagram strani galerije. Na spletni strani pa so zapisali, da po letu entuziazma, trdega dela in mednarodnega sodelovanja s ponosom sporočajo, da je razstava postavljena in nared, da jo pokažemo obiskovalcem. Do nadaljnjega so sicer vsi javni dogodki v Sloveniji odpovedani, takoj ko bo mogoče, pa bodo z veseljem sprejeli obiskovalce in pripravili dogodke z indonezijskimi fotografi, ki so trenutno načrtovani za konec maja. Poleg tega so razstavo že podaljšali do julija 2020.

V Moderni galeriji bodo tedensko pripravili poseben izbor iz zbirk Moderne galerije v seriji Artemija ter povezave na vodene video oglede aktualnih razstav, stalne zbirke in druge video dokumente s preteklih dogodkov Moderna galerije, Slovenski etnografski muzej pa vabi k ogledu digitalnih zbirk in spletnih razstav na svoji spletni strani.