Svet 19.3.2020 5:00

Številne dunajske kulturne institucije ponujajo ogled dogodkov preko spleta

Dunaj, 19. marca - V času, ko kulturne ustanove po svetu zaradi epidemije koronavirusa zapirajo svoja vrata, si je mogoče po nekaterih privoščiti virtualni sprehod. Preko spleta vodene oglede razstav, koncerte in predstave ponujajo tudi številne dunajske kulturne institucije.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med drugim se je mogoče podati na virtualen ogled cesarske grobnice v kapucinski cerkvi, kjer so pokopani Habsburžani, v Leopoldovem muzeju občudovati dela Egona Schieleja, ali pokukati v muzej Albertina, ki hrani eno največjih in najpomembnejših umetniških zbirk od gotike do sodobne umetnosti na svetu.

V muzeju Belvedere vsak dan ob 15. uri vabijo obiskovalce, da se preko Facebooka pridružijo virtualnemu vodenju po razstavi, Tehniški muzej pa poleg bogate mediateke o avstrijski kulturni dediščini otrokom ponuja tudi navodila za zabavne domače eksperimente, so sporočili iz Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Za glasbene navdušence so v avstrijski prestolnici na spletu pripravili široko glasbeno ponudbo. Uživajo lahko v brezplačnem prenosu opernih in baletnih predstav Dunajske državne opere, ki jih predvajajo vsak dan ob 17. ali 19. uri, vsaka predstava pa je na voljo še nadaljnjih 24 ur. Prenose koncertov Dunajskih simfonikov v živo si je mogoče ogledati na računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih, prav tako so na voljo arhivski posnetki iz njihovega obsežnega repertoarja. Premiera Beethovnove opere Fidelio v režiji oskarjevca Christopha Waltza, ki je bila napovedana za 16. marec, je sicer odpovedana, bo pa avstrijska televizija ORF 2 20. marca predvajala posnetek vaje gledališča Theater an der Wien.

Platforma Google Arts & Culture, v katero je vključenih več kot 1200 svetovnih muzejev in galerij, prav tako brezplačno omogoča ogled zbirk in virtualni sprehodi po številnih dunajskih muzejih. Vpogled v nabor umetnin med drugim omogočajo Albertina, Muzej uporabne umetnosti MAK, Leopoldov muzej, Umetnostnozgodovinski muzej, Muzej Dunaj, Judovski muzej, Freudov muzej, Prirodoslovni muzej in Avstrijska nacionalna knjižnica.