Na hitro prelistano 21.3.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. marca - Pri založbi ZRC je izšla knjiga Stoletje družine Tönnies, ki so jo uredili Žarko Lazarević ter Milanka in Stojan Jakopič. Založba Krtina je izdala knjigo Kaj je socialistična vlada? Francka Fischbacha. Pri Mladinski knjigi pa sta izšla priročnik Naj zraste spet avtorice Katie Elzer Peters in slikanica Lini in Lazi Julie Donaldson.

Ljubljana. Knjiga Stoletje družine Tönnies, ki so jo uredili Žarko Lazarević ter Milanka in Stojan Jakopič. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Stoletje družine Tönnies, ki so jo uredili Žarko Lazarević ter Milanka in Stojan Jakopič.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kaj je socialistična vlada? avtorja Francka Fischbacha. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kaj je socialistična vlada? avtorja Francka Fischbacha.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Lini in Lazi avtorice Julie Donaldson. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Lini in Lazi avtorice Julie Donaldson.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Naj zraste spet avtorice Katie Elzer Peters. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Naj zraste spet avtorice Katie Elzer Peters.
Foto: STA

STOLETJE DRUŽINE TÖNNIES - ZGODOVINA IN TEHNIŠKA DEDIŠČINA

Podjetniška rodbina Tönnies je bila prisotna v slovenskem prostoru skorajda celo stoletje, od srede 19. do srede 20. stoletja. S svojim delom, zlasti z gradnjami različnih stavb, je trajno zaznamovala prostor, fizični in družbeni. Kot podjetniki so bili močno vraščeni v ekonomski in socialni prostor Kranjske, kasneje tudi Slovenije. Podjetniško pot družine Tönnies je mogoče nedvoumno opredeliti kot pionirje ekonomske modernizacije na Kranjskem, piše na platnicah knjige.

Kot še piše, monografija nadgrajuje dosedanje pristope raziskovanja posameznih podjetnikov ali družin s sistematično analizo njihovega delovanja s stališča ekonomske učinkovitosti poslovanja, podjetniških strategij in praks obvladovanja tveganj in akumulacije kapitala, socialnih omrežij, razmerij s politično sfero v dobi nacionalizma ter življenjske prakse in sloge bivanja skozi analizo bivanjskih prostorov, strukture družin in gospodinjstev posameznih članov rodbine. Gre za redek primer celovite predstavitve podjetniške poti ene ekonomsko in socialno pomembnih rodbin v kontekstu ekonomskih, političnih in socialnih razvojnih stadijev slovenske družbe v t.i. dobi kapitalizma.

KAJ JE SOCIALISTIČNA VLADA? - POSKUS UGOTAVLJANJA, KAJ JE OSTALO OD SOCIALIZMA KOT POLITIČNEGA IN INTELEKTUALNEGA GIBANJA

Knjiga Kaj je socialistična vlada? je v izvirniku izšla leta 2017. V njej poskuša Fischbach ugotoviti, kaj je ostalo od socializma kot političnega in intelektualnega gibanja po koncu realnega socializma in socialnih demokracij. Ali obstaja jedro socialističnih hipotez, ki bi bile lastne zgolj socializmu - in ne komunizmu ali levici? So te hipoteze lahko vitalne še danes? Fischbachov odgovor je pritrdilen. Z razvojem naše vednosti o družbi, trdi avtor, se razvija tudi naša sposobnost urejanja družbenih odnosov. Socializem je poskus, kako urediti naša razmerja tako, da bodo čim bolj ustrezala sodelovalni naravi modernega dela in hkrati našim zahtevam po enakosti; toda uspešna realizacija tega projekta zahteva od državljanov napor, refleksivnost in neprenehno izvajanje njihove družbene inteligence, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Aljoša Kravanja.

Fischbach je profesor zgodovine nemške filozofije na univerzi v Strasbourgu. V svojih študijah nemškega idealizma se je posvečal problemom prakse in pripoznanja. Je tudi strokovnjak za marksizem in socialno filozofijo; poznavanje klasičnih filozofov, kot sta Fichte in Dewey, nadgrajuje z uvidi sodobne sociologije. Med njegovimi številnimi knjigami sta Manifeste pour une philosophie sociale (2009) in Philosophies de Marx (2015). V slovenščino je že prevedeno njegovo delo Brez predmeta (2012), ki analizira pojem odtujitve v modernih filozofskih sistemih od Heideggra do Žižka.

NAJ ZRASTE SPET - VNOVIČNA UPORABA OSTANKOV ZELENJAVE, SEMEN IN GOMOLJEV

Kot piše na platnicah knjige, pri pripravi hrane navadno zavržemo rastlinske dele, ki bi jih pravzaprav še lahko uporabili. Ostanke od priprave juhe ali solate lahko vržemo na kompost, lahko pa jih posadimo in iz njih naredimo cel zelenjavni vrt. S pomočjo pričujoče knjige bo zagotovo uspelo. Kot še piše, bodo s pomočjo tega priročnika rastlinski ostanki zaživeli novo življenje, se razraščali in razmnoževali. Tako bodo vedno pri roki sveža zelenjava in zelišča, zmanjšala se bo količina bioloških odpadkov iz kuhinje, prihranili boste čas in denar, pridobili nove vrtnarske spretnosti in z otroki delali naravoslovne poskuse. Knjigo je prevedla Metka Kralj.

SLIKANICA O VSEVESOLJSKEM PRIJATELJSTVU LINI IN LAZI

Pri Mladinski knjigi so v prevodu Nine Dekleva izdali še eno slikanico, ki jo popisujeta avtorja Zverjasca, pisateljica Julia Donaldson in ilustrator Axel Scheffler. Ob knjigi Lini in Lazi se bralci selijo v vesolje, kjer bodo spoznali zanimivo paleto tujcev. Rdeči Lini in modri Lazi so si zelo podobni. A nikoli se ne družijo med sabo. Ne marajo se. Ampak Meta in Bine tega ne upoštevata. Igrata se, vzljubita se in pobegneta. Ne upoštevata trapastih navodil odraslih. Prav zato vsem na planetu odpreta nove poti - pot ljubezni, razumevanja, strpnosti in ... rodi se tudi otročiček. Zgodba se konča srečno - vsi skupaj praznujejo življenje, so vsebino povzeli pri založbi, kjer so dodali, da so Lini in Lazi pravzaprav zgodba o Romeu in Juliji za najmlajše.