Slovenija 18.3.2020 18:07

Samozaposleni v kulturi Simonitija pozivajo k interventnim ukrepom

Ljubljana, 18. marca - Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi, ki se je v teh dneh oblikovala na Facebooku, je na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila javno pismo. V njem Simonitija poziva, da v času pandemije koronavirusa oblikuje in sprejme interventne ukrepe s potrebnimi oblikami pomoči za samozaposlene v kulturi.

Ljubljana. Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za kulturo Vasko Simoniti.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali, kar četrtina samozaposlenih v kulturi v Sloveniji že sicer živi pod pragom revščine, zaradi odpovedi malodane vseh aktivnosti na področju kulture pa se številni soočajo z izpadom dohodka, kar jih ogroža v njihovih najbolj osnovnih življenjskih potrebah.

Zaradi navedenega Simonitija pozivajo, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Obenem želijo, da se zagotoviti bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok.

Pričakujejo tudi pospešitev izplačila delovnih štipendij ter vnaprejšnjih sredstev za že odobrena projektna sredstva kot tudi
fleksibilnost glede nastalih sprememb v izvedbi subvencioniranih projektov zaradi odpovedi ali zamikov. Pri slednjem se sklicujejo na izdane odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih prostorih. Zahtevajo tudi priznavanje že nastalih stroškov projektov, ki so bili odpovedani.

Obenem naprošajo ministra, da pozove javne zavode, naj zaradi odpovedi programa ne prenehajo s plačevanjem zunanjih sodelavcev, s katerimi sodelujejo, temveč nadaljujejo s prilagojenim sodelovanjem.

Svoj poziv je na ministra za kulturo in predsednika vlade poslalo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije, ki si, kot so zapisali, tudi samo že dlje časa aktivno prizadeva za izboljšanje zdravstvene oskrbe za vse zaposlene na področju umetnosti in kulture. Simonitija in Janeza Janšo združenje poziva, da jih obravnavata enakovredno z zaposlenimi v gospodarstvu. Ob tem v združenju ponujajo svojo strokovno pomoč s konkretnimi predlogi, "ki bodo primerno in predvsem dolgoročno zaščitili najranljivejšo skupino visoko izobraženih državljanov, ustvarjalcev".

Obenem so iz Skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi sporočili, da je s podporo Rdečega križa stekla akcija zbiranja sredstev za socialno ogrožene kulturne delavke in delavce. Zbrana donatorska sredstva bodo namenjena plačilu položnic za osnovne življenjske stroške. Za pomoč pa lahko zaprosijo samozaposleni v kulturi in tudi tisti, ki nimajo nobenega statusa, a lahko s portfeljem izkažejo svojo dejavnost na področju kulture.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je že minuli teden pozivala k zaščiti vseh samozaposlenih, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, v soboto pa je na spletu zaokrožila peticija. Gre za apel vladi, naj samozaposlene opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo, ki jo je podpisalo skoraj 10.000 ljudi, so v torek poslali na vlado, pristojnim ministrstvom ter poslanskim skupinam, so še zapisali v Skupini za pomoč samozaposlenim v kulturi.