Svet 19.3.2020 14:49

Spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine

Milano, 19. marca - Selektorji največjih filmskih festivalov, kot so Cannes, Berlin, Benetke, Locarno in drugi, so združili moči in priredili festival kratkega filma My Darling Quarantine, ki v celoti poteka na spletu, preko platforme Talking Shorts. Začel se je v ponedeljek in bo trajal, dokler bodo morali ljudje zaradi koronavirusa ostajati doma.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA

Zaradi epidemije bolezni covid-19 se vse bolj množično odpovedujejo številni filmski festivali in dogodki po svetu. Med njimi so tudi nekateri najpomembnejši festivali kratkega filma. Odziv na vse to je spletni festival kratkega filma My Darling Quarantine, katerega cilj je zbrati denar za Zdravnike brez meja ter za neodvisne kulturne organizacije in delavce, ki bodo zaradi posledic epidemije potrebovali finančno pomoč, piše na spletni strani Festivala kratkega filma Ljubljana (FeKK).

Pobudnik festivala je Enrico Vannucci, svetovalec za kratki film filmskega festivala v Benetkah in selektor pri Torino Short Fim Market, ki je trenutno tudi sam v karanteni na severu Italije.

Vannucci je dejal: "Festival kratkega filma My Darling Quarantine je naše prizadevanje, da nadaljujemo s tem, kar radi počnemo - zbiramo in prikazujemo sijajne kratke filme - obenem pa tako zbiramo sredstva za različna združenja, katerim že sedaj primanjkuje denarja, da bi lahko normalno funkcionirala in reševala človeška življenja. Prav tako želimo na ta način ponuditi oporo kulturnim organizacijam, ki jih bo ta situacija najbolj prizadela."

Festival je pozval različne strokovnjake iz sveta kratkega filma, da predlagajo filmske naslove na temo distopije. Tako bo vsak teden na sporedu program sedmih kratkih filmov, za katere lahko občinstvo glasuje. Gledalci bodo nato lahko prispevali tudi denar prek spletne strani GoFundMe, med drugim piše na strani FeKK.