Svet 20.3.2020 10:00

Filmski festival v Cannesu preložen verjetno na konec junija

Cannes, 20. marca - Zaradi pandemije novega koronavirusa 73. mednarodni filmski festival v Cannesu ne bo potekal v predvidenem terminu od 12. do 23. maja, ampak razmišljajo o tem, da bi ga prestavili na poznejši datum, so v četrtek zvečer sporočili organizatorji. Kot možen termin so navedli konec junija in začetek julija.

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Direktor festivala Thierry Fremaux je sicer ob množičnem odpovedovanju dogodkov po svetu zaradi širjenja novega koronavirusa še minuli teden izjavil, da ni mogoče že marca vedeti, kaj se bo dogajalo maja. Vendar je upravni odbor v četrtek sklenil, da v luči resnosti pandemije razmisli o tem, da se dvanajstdnevni festival prestavi v konec junija in začetek julija, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj drugih filmskih festivalov po svetu je bilo v minulih dneh že odpovedanih ali preloženih, med njimi Tribeca in edinburški festival. Glede izvedbe Cannesa pa se po pisanju AFP porajajo dvomi tudi zato, ker so bila zaradi novega koronavirusa zaustavljena številna snemanja po svetu. A upravni odbor je sporočil, da je bila preložitev osrednja od več možnosti, o katerih so razmišljali.

Predsednik festivala Pierre Lescure je minuli teden tudi izrazil upanje, da bodo kljub bližini Italije, ki je središče novega koronavirusa v Evropi, na festival prišli hollywoodski filmarji. "Ostajamo dokaj optimistični in upamo, da bo epidemija vrhunec dosegla konec marca ter da bomo aprila že lahko svobodneje zadihali," je povedal za francoski dnevnik Le Figaro.

Sedaj pa se je upravni odbor odločil, da bo dokončno odločitev o tem, ali letošnji festival bo ali ne, sprejel v skladu z dogovorom s francosko vlado, mestnimi oblastmi in filmskimi profesionalci.

Kot je znano, je bil za predsednika žirije letošnjega festivala izbran z oskarjem nagrajeni ameriški režiser Spike Lee, ki bo prvi temnopolti režiser na čelu žirije tega prestižnega festivala.

Lani je na canskem festivalu, ki ob beneškem in berlinskem velja za enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, zlato palmo za najboljši film osvojil južnokorejski Parazit režiserja Boonga Joon-hoja. Film je blestel tudi na letošnji podelitvi oskarjev. Prejel je kar štiri zlate kipce, tudi za najboljši film.