Slovenija 20.3.2020 10:37

Mestna galerija Ljubljana bo drevi odprla razstavo na Facebooku

Ljubljana, 20. marca - Mestna galerija Ljubljana za drevi ob 20. uri na svoji Facebook strani napoveduje odprtje razstave v sklopu projekta Umetnost v času izolacije. V dveh dneh od pričetka akcije so prejeli 70 umetniških del, ki posredno naslavljajo trenutno situacijo. Mali umetniki v karanteni pa je akcija, ki so jo namenili najmlajšim.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mestna galerija Ljubljana je ob ukrepih za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa z akcijo Umetnost v času izolacije umetnikom odprla prostor na Facebooku. Povabila jih je, da po elektronski pošti posredujejo umetniška dela, ki nastajajo v času socialne izolacije.

"V času, ko je strah večji kot ustvarjalnost, panika večja od navdiha, slabih novic več od dobrih, smo se v Mestni galeriji Ljubljana in Galeriji Tobačna odločili, da po kanalu, ki ga trenutno spremlja veliko število ljudi, širimo umetnost," so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, pod okriljem katerih delujeta omenjeni instituciji. Danes so sporočili, da so v dveh dneh prejeli kar 70 umetniških del.

"Prepričani smo, da je tudi izolacija priložnost za ustvarjalnost, zato vas še vedno vabimo, da nam na elektronski naslov umetnostvizolaciji@gmail.com posredujete svoja umetniška dela in nam pomagate pri širjenju pozitivnega vzdušja," so dodali v MGML.

Po končani karanteni bodo v Mestni galeriji Ljubljana zbrali originalna dela in pripravili donatorski večer, s katerim bodo pripomogli k reševanju finančne situacije avtorjev, v kateri so se znašli zaradi širjenja novega koronavirusa.

Akcija Mali umetniki v karanteni poteka na Facebook strani Galerije Tobačna. Kot so zapisali v MGML, bodo večkrat tedensko v za to ustvarjenem Facebook dogodku objavljali raznolike in ustvarjalne ideje ter kratke predstavitve sodobnih umetnikov, zainteresirane pa vabijo, da se jim pri ustvarjanju pridružijo in z njimi delijo nastala umetniška dela.

"Ker vsi vemo, da je v teh tednih najbolje ostati doma, bomo material za naše umetnine poskusili najti tam, kjer ga običajno ne iščemo: v naši kuhinji, v prepolnem predalu delovne mize, v kopalnici, na zaprašenem podstrešju ali v nepospravljeni kleti. Plastična embalaža, star časopisni papir, kosi blaga in lesa, pločevinke ... Tudi iz tega lahko nastane umetniško delo," so dodali.

Fotografije nastalih izdelkov s pripisom lastnega imena in naslova umetniškega dela je potrebno poslati na elektronski naslov maliumetnikivkaranteni@gmail.com. Fotografije bodo objavljali na svoji strani, najbolj domiselni izdelki pa bodo po koncu karantene nagrajeni, so še sporočili.