Slovenija 20.3.2020 18:46

Čašo nesmrtnosti 19. Lirikonfesta prejme pesnica Lidija Dimkovska

Velenje, 20. marca - Nagrado letošnjega 19. Lirikonfesta Velenje, poimenovano velenjica - čaša nesmrtnosti, prejme pesnica, pisateljica, esejistka, prevajalka in kritičarka Lidija Dimkovska. V Makedoniji rojena pesnica je z vrhunskima zbirkama pH nevtralna za življenje in smrt in Črno na belem dokazala, da si zasluži naziv slovenska pesnica, piše v obrazložitvi.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Pisateljica Lidija Dimkovska. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Pisateljica Lidija Dimkovska.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Skopju rojena Lidija Dimkovska je v makedonski prestolnici končala študij primerjalne književnosti in na univerzi v Bukarešti doktorirala iz romunske književnosti, od leta 2001 pa živi in ustvarja v Ljubljani. Objavila je šest pesniških zbirk ter tri romane. V makedonski jezik prevaja slovensko in romunsko književnost. Njena dela so prevedena v številne tuje jezike. Uredila je tudi antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji Iz jezika v jezik (2014). Pesmi piše v makedonščini, v slovenščino jih prevaja njen soprog, pesnik Aleš Mustar.

Pesnica s svojo poezijo gradi mostove med več kulturami in jeziki. "Njen 'slovensko' prepoznavni pesniški jezik, prepleten z religijskimi in mitološkimi simboli ter nadrealističnimi elementi, ki sestopajo v realistični svet z vsakodnevnimi bivanjskimi vprašanji, odlikujeta svežina in živahnost z mero duhovitosti oz. samoironije," so zapisali v obrazložitvi nagrade. Dodali so, da
njene pesmi prežema aktualna družbena kritika, s konkretno naslovljenimi vprašanji migracij, birokratizacije, nacionalnega pohlepa, čustvenega stradanja in pozabljanja zgodovine.

Za osrednjo festivalsko nagrado so bili nominirani še Miklavž Komelj, Barbara Korun in lanski lavreat Uroš Zupan.

Nagrado podeljujejo avtorjem za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle, izkazan z najmanj dvema vrhunskima pesniškima zbirkama in najmanj eno prevedeno pesniško zbirko. od lani je nagrada znova denarna, znaša 3000 evrov.

Poleg čaše nesmrtnosti bodo na Lirikonfestovi Akademiji Poetična Slovenija, ki je predvidena za konec maja, a bo morda zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na september, četrtič podelili nagrado krilata želva za najboljši slovenski potopis, objavljen v preteklem letu. Podelili bodo tudi častni naziv ambasador slovenske književnosti in jezika oz. mednarodno Pretnarjevo nagrado ter prevajalsko priznanje Lirikonov zlat za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle. Prvič pa bodo izročili priznanji mlada želva in modra želva za najboljša kratka potopisa mladih in izkušenih popotnikov, so še sporočili organizatorji Lirikonfesta.