Slovenija 21.3.2020 10:24

Izbrani nominiranci za nagrado skupine OHO

Ljubljana, 21. marca - Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Živa Drvarič, Đejmi Hadrović, Nika Ham in Živa Božičnik Rebec. Strokovna žirija v sestavi vizualna umetnica Polonca Lovšin, kustosinja in kritičarka Iza Pevec ter kustosinja Bojana Piškur je nominirance izbrala izmed 26 prijav javnega razpisa.

Letošnje prijave so bile raznolike in kakovostne. Opazna je menjava generacij, v ospredje stopajo nove generacije talentiranih mladih. Komisija je dodatno posebej opozorila na dela Lare Papov, so zapisali v žiriji, ki se je letos zaradi razmer sestala prek videokonference.

Živa Drvarič (1988) je zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je končala še magistrski študij (2018). Izobraževala se je tudi na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju in na Visoki šoli za likovno umetnost Städelschule v Frankfurtu na Maini. Samostojno je razstavljala v UGM Studiju v Mariboru in v MIKK v Murski Soboti. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah v Frankfurtu, Dunaju, Regensburgu in drugod.

Nika Ham (1991) je magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Študijsko se je izpopolnjevala tudi na Winchester School of Art v Angliji. Med študijem je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2016 vodi grafičnega oddelka za filmski festival LET'S CEE na Dunaju, sodeluje z umetniško skupino Laibach in dela v Moderni galeriji. V zadnjih letih je prešla od medija slikarstva na video, digitalno umetnost in performans.

Đejmi Hadrović (1988) je študirala na Univerzi na Primorskem ter na Univerzi za umetnost in industrijskega dizajn v Linzu in je trenutno doktorska kandidatka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je prejemnica več mednarodnih nagrad. Sodelovala je na samostojnih razstavah v Ljubljani, med drugim na trienalu sodobne umetnosti U3, Trbovljah in Dunaju ter več skupinskih razstavah v Ljubljani, Novem Mestu, Dunaju, Linzu in Mariboru.

Živa Božičnik Rebec (1991) je diplomirala na smeri Unikatno oblikovanje - steklo in keramika na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je opravljala tudi magistrski študij kiparstva. Razstavljala je doma in v tujini, med drugim v MG+MSUM Ljubljana, novomeški Galeriji Simulaker, Galeriji Škuc, na Gradu Cmurek in na mednarodni razstavi Fashion/Art Toronto, Toronto v Kanadi. Lani je bila rezidentka centra Karlin Studios v Pragi.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike. Nagrado podeljujejo za kakovostno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v minulih dveh letih. Dobitniku bodo omogočili umetniško rezidenco v New Yorku, predstavil pa se bo tudi na samostojni razstavi v Galeriji P74, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki nagrado s tujimi partnerji podeljuje od leta 2005.