Svet 24.3.2020 10:50

Avtobiografija Woodyja Allena po protestih izšla pri drugem založniku

New York, 24. marca - V ZDA je v ponedeljek končno izšla avtobiografija Woodyja Allena. Izvorna založba Hachette je prej opustila načrte o objavi zaradi protestov glede njegovih domnevnih spolnih zlorab. Založba Arcade v New Yorku je sporočila, da je pridobila pravice za knjigo Apropos of Nothing in da se ne bo "priklonila politično korektnim pritiskom sodobnega sveta".

Francija, Cannes. Ameriški režiser Woody Allen. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriški režiser Woody Allen.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

"Kot založniki raje dajemo glas spoštovanemu pisatelju in filmskemu ustvarjalcu," je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP povedala urednica Jeannette Seaver.

V začetku meseca je založba Hachette opustila načete za izdajo knjige 84-letnega Allena, ki ga krivijo zlorabe hčere Dylan Farrow, avtorju pa je vrnila vse pravice. Za to se je odločila po tem, ko je Allenov sin Ronan Farrow, ki je zelo kritičen do očeta, sprožil protest zaposlenih v založbi.

Trditve, da je nadlegoval svojo posvojeno hčer Dylan Farrow na začetku 90. let, ko je bila stara sedem let, Allena spremljajo desetletja. Režiserja filmov, kot sta Annie Hall in Manhattan, so sicer pristojne institucije oprostile obtožb, ki jih je sprožila njegova takratna partnerka Mia Farrow. Tudi sam je zlorabo ves čas zanikal. Toda Dylan, ki danes ima 34 let, trdi, da je bila zlorabljena.

Knjiga je nepričakovano izšla približno dva tedna pred sprva načrtovanim izidom 7. aprila.

Allen po pisanju The New York Timesa v njej obravnava nekatere polemike o njegovem zasebnem življenju in vedenju do žensk, vključno z očitki o zlorabi Dylan. Vključuje pa tudi postscriptum o njeni težavni poti do izdaje in kritiko založbe Hachette, ker si je premislila.

Kot je zapisala založba Arcade, gre za "odkrit in izčrpen osebni prikaz Woodyja Allena o njegovem življenju, ki sega od otroštva v Brooklynu do njegove odmevne kariere na področju filma, gledališča, televizije, tiska in stand up komedije, pa tudi za raziskovanje njegovih odnosov z družino in prijatelji".