Svet 24.3.2020 12:08

Umrl avtor Asterixa Albert Uderzo

Pariz, 24. marca - V 93. letu starosti je danes umrl francoski ilustrator in avtor stripov Albert Uderzo, ki je s prijateljem Renejem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu, je po pisanju tujih tiskovnih agencij sporočila njegova družina.

Umrl je med spanjem na svojem domu v kraju Neuilly zaradi srčnega infarkta, ki ni bil povezan s koronavirusom. "Že nekaj tednov je bil zelo izčrpan in utrujen," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet Bernard de Choisy. Novico o njegovi smrti sta potrdila tudi predsednik Inštituta Rene Goscinny Aymar du Chatenet in njegov nekdanji založnik Dargaud.

Od nastanka prvega stripa pred skoraj 60 leti so pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bori z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih. Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije in dobro blago na trgu. Uporabljali so ga v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.

Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl let 1977, ustvaril lik, ki ima svetovno prepoznavnost. Po upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa ustvarili drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Goscinny je pisal besedilo, Uderzo pa je ilustriral Asterixa in njegovega zvestega prijatelja Obelixa, s katerim se nenehno zapleta v razprave, junaška reševanja in romantične avanture. Pri tem ju spremlja pes Kužifix, edini znani ekološko osveščeni pes, ki otožno zavija, kadar se podira drevo.

Asterix je skupaj s Tintinom in Spiroujem zaznamoval novo obdobje v zgodovini stripov, saj je pokazal, da lahko stripi dosežejo naklade, višje od sto milijonov izvodov.