Na hitro prelistano 28.3.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. marca - Pri založbi Goga je izšla knjiga Ahmeda Burića Ti je smešno, da mi je ime Donald?, pri založbi Miš mladinski roman Kjer veter spi Damijana Šinigoja, pri Mladinski knjigi pa Oprani možgani Roberta H. Lustiga.

Ljubljana. Knjiga Ahmeda Burića Ti je smešno, da mi je ime Donald?. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ahmeda Burića Ti je smešno, da mi je ime Donald?.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Kjer veter spi avtorja Damijana Šinigoja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Kjer veter spi avtorja Damijana Šinigoja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Oprani možgani avtorja Roberta H. Lustiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Oprani možgani avtorja Roberta H. Lustiga.
Foto: STA

KNJIGA O SARAJEVU, LJUBLJENEM, A SMRTNO RANJENEM

Veteran vojne za Sarajevo, Donald Meerbach, v sočnem monologu preskakuje iz anekdote v anekdoto, prek min, snajperjev do pariške bolnice. Donald pripoveduje tudi o srečnejšem povojnem času, ko si ustvari družino, donosno podjetje in vse bolj ugotavlja, da živi v mestu, ki pravzaprav ni več njegovo. A glavni junak knjige ostaja jezik - duhovit sarajevski govor, poln besednih iger.

"To je neizprosen portret ljubljenega, a smrtno ranjenega mesta, prvoosebna pripoved vojnega veterana Donalda Meerbacha, po očetu Nemca, a Sarajevčana, katerega življenje je, kakor se za Sarajevčana tudi spodobi, nepretrgan niz tragikomičnih zgodb, ki jih Donald v dolgi, pijanski noči pripoveduje pisatelju. V Donaldovih zgodbah se Sarajevo in vojna neprestano preigravata. Donald je glas vojne in je glas Sarajeva," je o romanu Ahmeda Burića zapisal Goran Vojnović. Knjigo je prevedla Lili Potpara.

ŠINIGOJ TOKRAT V JAMI

Jamarski pripravnik Blaž in popolna začetnica Irena se na lastno pest odpravita v jamo, a se avantura, ki naj bi se končala z nekaj dobrimi selfiji, kmalu sprevrže v boj za preživetje. Pogrešan pa je tudi gozdar, ki ga reševalne ekipe na terenu že iščejo, so vsebino mladinskega romana povzeli pri založbi Miš.

Damijan Šinigoj je svojemu odlično sprejetemu romanesknemu mladinskemu prvencu Iskanje Eve pridružil polnokrvno pustolovko, ki se zvečine dogaja v jami, torej v okolju, ki ga Šinigoj kot vrhunski jamar pozna kot lasten žep. Posledično so opisi izjemno prepričljivi, prav tako pa tudi vse dogajanje, povezano z iskanjem in reševanjem pogrešanih oseb.

KAKO OPRANI SO MOŽGANI?

Kako je mogoče, da smo ljudje v 21. stoletju bolj nesrečni, osamljeni, bolni in z različnimi snovmi bolj zasvojeni kot kadarkoli prej? Morda zato, ker skušamo zadovoljstvo kupiti - pri tem pa tragično zamenjujemo pojma sreča in ugodje? Korporacije prodajajo užitek v prikritih oblikah ter si manejo roke ob dobičku, pri Mladinski knjigi vabijo k branju knjige Oprani možgani.

Dr. Robert H. Lustig (roj. 1957) je priznan ameriški pediater endokrinolog in profesor na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu, specialist za nevroendokrinologijo in otroško debelost. Kot zagovornik zdravega načina življenja in nasprotnik čezmerne uporabe sladkorja v industrijsko predelani hrani je pripravil številne strokovne članke in javna predavanja. Knjigo je prevedel Aleš Učakar.