Svet 31.3.2020 12:08

Nagrade Ingeborg Bachmann letos prvič ne bodo podelili v živo

Celovec, 31. marca - Nagrade Ingeborg Bachmann, ki jo tradicionalno podeljujejo na Dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu, letos prvič ne bodo podelili v živo. Avstrijski ORF bo namreč, kot je sporočil v ponedeljek, pod delovnim naslovom Digitalna nagrada Ingeborg Bachmann v prihodnjih dneh zaradi pandemije koronavirusa pripravil nov koncept.

S Koroškega ORF (ORF Kärnten) so sicer po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v petek sporočili, da je podelitev nagrade Ingeborg Bachmann za letošnje leto zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedana. Dnevi literature v nemškem jeziku, na katerih nagrado podeljujejo in ki bi morali potekati od 17. do 21. junija, pa da bodo v 44. izdaji potekali šele poleti 2021.

"Trenutno je dejansko nemogoče oceniti, kako se bodo v prihodnjih tednih in mesecih spreminjale razmere glede koronavirusa. Javni dogodek tolikšnega obsega bi bil z današnjega vidika neodgovoren," je odločitev utemeljila direktorica deželnega radia ORF Karin Bernhard.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA je še pojasnila, da glede na statut podelitve nagrade ni mogoče izpeljati čisto virtualno, saj branja in razprave žirije vedno potekajo pred občinstvom.

Ob odpovedi letošnje nagrade tudi ni bilo jasno, ali bodo prihodnje leto lahko kandidirali avtorji, ki so v igri za letošnjo nagrado. Ker se lahko avtorji za nagrado Ingeborg Bachmann potegujejo le z še neobjavljenimi besedili, se lahko v enem letu zgodi marsikaj, je tedaj povedala Karin Bernhard in dodala: "Če denimo nekdo piše knjigo, ki jo želi izdati do prihodnjega leta, s tem besedilom ne more sodelovati."

Problematične pa so seveda tudi aktualne omejitve potovanj znotraj nemškega govornega področja, saj na dnevih literature v Celovcu sodelujejo avtorji iz Nemčije, Avstrije in Švice, je še pisala dpa.

Odločitev o odpovedi letošnje nagrade je sprožila kritiko članov žirije. Po pisanju spletnega portala zeit.de se je proti odpovedi v odprtem pismu izreklo pet od sedmih njenih članov. V pismu, ki so ga naslovili na Karin Bernhard, so med drugim zapisali: "Želimo poudariti, da se nam kot članom žirije v trenutni situaciji zdi še posebej pomembno, da nagrada poteka. To bi bil znak solidarnosti tako z avtorji kot z uporabniku kulture, ki jih je kriza enako prizadela."

Menili so tudi, da bi tekmovanje, ki bi bilo v skladu s statutom, lahko potekalo na televiziji. Branja tudi sicer vsako leto prenašata ORF in 3sat.

V ponedeljek je nato ORF sporočil, da bodo letošnjo nagrado Ingeborg Bachmann vendarle podelili, Dnevi literature v nemškem jeziku pa se bodo z branji in nagrado preselili na splet. Tako se bo po prepričanju generalnega direktorja ORF Alexandra Wrabetza ohranila osnovna ideja dogodka.

"S skupnimi močmi bomo v teh izjemnih časih avtorice in avtorje, članice in člane žirije pa tudi bralke in bralce združili na medmrežju in uresničili nagrado Bachmann," je povedal.

Nagrado, poimenovano po v Celovcu rojeni pisateljici Ingeborg Bachmann (1926-1973), podeljujejo od leta 1977. Velja za eno najbolj uglednih nagrad na nemškem govornem področju.