Svet 31.3.2020 16:24

Južnokorejska avtorica Baek Hee-na dobitnica spominske nagrade Astrid Lindgren

Stockholm, 31. marca - Južnokorejska avtorica in ilustratorka Baek Hee-na je dobitnica spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA) 2020, so podeljevalci nagrade sporočili danes v Stockholmu. Njene knjige prinašajo zgodbe o osamljenosti in povezanosti, je besede predsednice žirije Boel Westin povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Žirija je v utemeljitvi izpostavila še avtoričin "prefinjen občutek za materiale, videz in geste" ter njena dela opisala kot pot k čudovitemu - "čutna, vrtoglava in ostra".

Baek Hee-na je avtorica 13 slikanic. Kot prva je leta 2004 izšla Oblakov kruhek. Dogajanje je postavljeno v deževno jutro, ko mucka najdeta oblak in ga odneseta domov. Njuna mati pozneje iz oblaka speče čarobni kruh, ki jima omogoči, da poletita. Slikanica je navdihnila televizijske serije in muzikal, pa tudi igrače.

Leta 1971 v Seulu rojena Baek Hee-na je študirala na ženski univerzi Ewha v Seulu in Kalifornijskem inštitutu za umetnost v ZDA. Delovala je na področju oglaševanja in multimedije za otroke. Slikanice je začela ustvarjati po rojstvu hčerke. Nazadnje je lani izšla njena slikanica I Am a Dog.

Za nagrado ALMA, ki jo Švedski svet za umetnost podeljuje avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic ter promotorjem branja, je bilo letos nominiranih 240 avtorjev iz 67 držav.

Nagrado, vredno pet milijonov kron, je leta 2002 ustanovila švedska vlada. Namenjena je pisateljem ter ilustratorjem, ki delujejo v duhu Astrid Lindgren.

Prva sta leta 2003 nagrado ALMA prejela ameriški pisatelj in ilustrator Maurice Sendak (1928-2012) ter avstrijska avtorica Christine Nöstlinger. Lani jo je prejel nizozemski pisatelj Bart Moeyaert.