Svet 1.4.2020 16:10

David Hockney z objavo slik iz Normandije dviga moralo

London, 1. aprila - Britanski umetnik David Hockney se je v obdobju razmaha novega koronavirusa, ko ljudje ostajajo doma, na povabilo britanskega BBC odločil, da bo s svetom delil deset svojih novejših del, med katerimi jih devet še ni predstavil javnosti. Umetnik se je za to potezo odločil, da bi ljudi po svetu razveselil v težkih časih.

Hockney (82) se trenutno nahaja v Normandiji, kamor se je podal v začetku marca, da bi slikal prihod pomladi. Podoben projekt je izvedel že pred približno desetletjem v vzhodnem Yorkshiru. Podobe, slike in filmi, ki so tam nastali, so kasneje postali del uspešne razstave v londonski Kraljevi akademiji leta 2012.

Britanski umetnik je Normandijo prvič obiskal jeseni leta 2018, takrat ga je očarala tamkajšnja naravna kulisa. Nato je tam kupil hišo in v njej uredil mali studio, v katerem sedaj biva s pomočnikoma. Hockney je na svoj iPad začel risati drevesa v prehodu iz zime v pomlad, ko se je začel razmah novega koronavirusa.

Kljub vsemu nadaljuje z delom in kot je povedal za BBC so mnogi presodili, da jim njegove slike predstavljajo prijeten odmik od vsega, kar se ta hip dogaja. Doslej je javnost imela priložnost videti le eno novo Hockneyjevo delo, nastalo v Normandiji, naslovljeno Do Remember They Can't Cancel the Spring (Ne pozabite, da ne morejo izbrisati pomladi). Na spletu pa jih je s svetom sedaj delil še novih devet.

Slikar, grafik in fotograf David Hockney velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. V 60. letih minulega stoletja je pomembno sooblikoval pop art. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami in velja za pionirja selfija.