Slovenija 6.4.2020 9:04

Prejemnica Grumove nagrade Tjaša Mislej za besedilo Naše skladišče

Kranj, 6. aprila - Letošnja prejemnica nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je Tjaša Mislej za besedilo Naše skladišče. Nagrado bodo skupaj z drugimi festivalskimi nagradami podelili ob zaključku 50. Tedna slovenske drame, ki bi se moral skleniti drevi, a so izvedbo jubilejnega festivala zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili.

Kot so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj, ki je organizator vsakoletnega festivala slovenske drame, je strokovna žirija, ki jo sestavljajo predsednik Matej Bogataj in člana Srečko Fišer ter Amelia Kraigher, kljub temu da festivala letos niso mogli izvesti v načrtovanem terminu, vseeno opravila svoje delo in med 41 besedili za nagrado Slavka Gruma izbrala nominirance in zmagovalca.

Za prestižno nagrado za novo izvirno slovensko dramsko besedilo so bili tokrat nominirani Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Naše skladišče Tjaše Mislej, Rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer. Žirija je soglasno odločila, da med nominiranimi besedili nagrado dobi Naše skladišče.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, v nagrajenem besedilu štiri nevidne delavke, skladiščnice v distopičnem svetu hipersupermegamaksimarketa, skrite pred očmi kupcev in javnosti, prelagajo živilske artikle iz velikih in manjših škatel na poličnike, lepijo deklaracije na uvoženo robo, prekladajo polno in prazno embalažo gor in dol pa spet nazaj v enolično neskončnost.

V prisilno prostovoljni izolaciji strašljivo ogromne skladiščne hale kot v kakem taborišču z malo stikov z zunanjim svetom delajo, jedo, se umivajo in spijo. Delajo v stalnem strahu pred izgubo svojih bednih služb. Neprestana optimizacija delovnega procesa je dejstvo, izpolnjevanje norme neizprosno, vsaka malica se zaračuna posebej, vsak obisk zdravnika je strošek. Svojega položaja se jasno zavedajo, a stoično vztrajajo pri enoličnih opravilih zaradi mezde, ki jo za zdaj še prejemajo redno.

Njihov svet je zaprta škatla. Skladišče je zaprta škatla, v kateri je neznansko število manjših škatel z najrazličnejšimi rečmi z vseh koncev sveta, ki si jih same ne bodo mogle nikoli privoščiti.

Vsaka ima svoje želje, talente, prepričanja, hotenja, zgodbe, sanjanja o boljšem življenju in spremembah. Medsebojne naklonjenosti, mala zavezništva in drobni prepiri so tisto, kar edino še osmišlja njihovo eksistenco, njihovemu delu pa daje nekakšen smisel. Skladiščnice v enoličnem delu najdejo svoje drobne sreče, male spodbude in mala veselja.

Utečeno kolesje dela, komunikacije in odnosov med štirimi delavkami prekinjajo motnje. Med njimi so nenapovedani prihodi poslovodje Grbe, ki grozi z odpuščanji; izgubljeni kupec, ki ne najde izhoda iz trgovine in si želi kupiti nekaj, kar ni naprodaj; skladiščnik Bigi, ki dostavlja novo robo in se mu nadvse mudi; vzvišeni regijski direktor, ki svojih delavk še pogleda ne; in novinar nekakšnega TV tednika, ki se želi pravičniško naslajati nad zgodbami brezpravnih, nevidnih delavk sveta.

"Skratka, socialna drama. Samo da je v resnici smešna kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna. Realistična v slogu, gibka v jeziku in obenem absurdna v maniri. Drama iz našega okolja in časa, obenem pa distopija, ki nam s krožno dramaturgijo dopušča le malo upanja na spremembo in odrešitev," je zapisala žirija.

Nagrado Slavka Gruma bodo v Prešernovem gledališču v Kranju, prav tako kot nagrado za mladega dramatika, Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo festivala, nagrado občinstva ter nove nagrade za igralca in igralko ter po presoji žirije, podelili na zaključni slovesnosti 50. Tedna slovenske drame. "Odločitev o terminu izvedbe festivala bomo sprejeli takoj, ko bodo to dopuščale razmere," so pojasnili v gledališču.