Svet 7.4.2020 5:00

Pred 250 leti se je rodil angleški pesnik William Wordsworth

London, 7. aprila - Pred 250 leti se je rodil angleški pesnik William Wordsworth (1770-1850), ki skupaj s pesnikom, literarnim kritikom in filozofom Samuelom Taylorjem Coleridgeom velja za utemeljitelja angleške romantike.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Wordsworth je večino življenje prebil v severnem, jezerskem delu Anglije in kot je za predstavnike romantike značilno, ga je ves čas navdihovala narava. Le-to in preprosto življenje je najpogosteje opisoval v formah soneta in od.

Rodil se je v mestecu Cocermouth. Ko je bil star sedem let, mu je umrla mati, pri trinajstih je izgubil še očeta. Zanj sta skrbela očetov in materin brat.

Pri sedemnajstih se je z bratom Christopherjem vpisal na St. John's College v Cambridgeu. Po popotovanju po Alpah je nato pri enaindvajsetih letih diplomiral. Leta 1791 je odpotoval v Francijo, kjer se je zaljubil v Francozinjo Annette Vallon.

Annette Vallon je leta 1792 rodila hčerko Caroline, vendar so ga leto zatem finančne težave ter napeti odnosi med Veliko Britanijo in Francijo prisili, da se je sam vrnil domov. Pozneje do poroke ni prišlo, je pa Wordsworth Annette Vallon finančno podpiral. Da ima nezakonsko hči, je sicer postalo znano šele sto let po njegovi smrti.

Wordsworth je nekaj časa živel tudi v Nemčiji, kjer se je seznanil s pesnikom Friedrichom Gottliebom Klopstockom. Leta 1802 se je poročil s svojo sestrično Mary Hutchinson. Z njo ter svojo sestro Dorothy je do smrti žival v odmaknjenosti in idili slikovite pokrajine. Umrl je 23. aprila 1850, pokopan je v vasici Grasmere.

Slovenski bralci Wordswortha poznajo po zbirki pesmi, ki je leta 2004 izšla pri Mladinski knjigi v izboru in prevodu Andreja Arka.

Med njegovimi glavnimi deli so zbirke Lirične balade (1798), Pesmi v dveh zvezkih (1807), avtobiografska pesnitev Preludij (1850) in filozofska pesnitev Izlet (1814).