Slovenija 6.4.2020 15:59

V Galeriji Jakopič pripravili virtualna vodstva po razstavi Videnje 20/20

Ljubljana, 6. aprila - V Galeriji Jakopič so, še preden je zaradi pandemije novega koronavirusa razstava Videnje 20/20: Skupnost začasno postala "razstava v izolaciji", pripravili virtualna vodstva. Redno jih bodo objavljali na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na spletni strani. Prvo, uvodno, je že na voljo za ogled.

Razstavo so pripravili na podlagi javnega razpisa na temo skupnosti. Izbiro projektov in kuriranje razstave so opravili kustosinja in vodja Galerije Jakopič Marija Skočir, Ng Swan Ti z inštituta PannaFoto v Džakarti in Saša Kralj iz Živega Ateljeja DK v Zagrebu.

Izbrali so dela, ki ne glede na način vizualnega pristopa pripovedujejo o skupnosti - tako vizualno kot skozi lastno vpletenost fotografov v zgodbe in teme, ki jih vizualizirajo. 28 izbranih izvirnih projektov pripoveduje tako o indonezijski fotografiji, njeni preteklosti in prihodnosti kot tudi o globalni družbi in njenih dinamikah.

Po večini so delo avtorjev, ki so postali aktivni v prvem desetletju po letu 2000. Ta generacija je prišla po obdobju reformacije leta 1998; zaznamovala jo je svoboda tiska. Zdelo se je, da te ustvarjalce ženeta tako želja po mednarodni pozornosti kot tudi potreba po dokumentiranju in sodelovanju pri oblikovanju lastne družbe. Avtorji so prerasli lokalno fotografsko dediščino in vsesali druge vplive z vsega sveta.

Na razstavi predstavljene projekte so ustvarili Adrian Mulya, Aftonun Nuha, Aji Susanto Anom, Albertus Vembrianto, Aprillio Abdullah Akbar, Azhari Setiawan, Djoyosantyo Joachim, Edy Susanto, Eka Nickmatulhuda, Fahreza Ahmad, Fajri Azhari, Fauzy Chaniago, Hariandi Hafid, Ismar Patrizki, Malahayati, Michael Eko, Muhammad Fadli, Muni Moon, Okky Ardya, Rangga Yudhistira, Romi Perbawa, Rosa Panggabean, Sapta Hudaya, Utami Godjali, Yoppy Pieter, Yusni Aziz in Zulkifli.

Kot še piše na spletni strani galerije, so dela raznolika, so odsev kulturne in fotografske dediščine. Segajo od klasične dokumentarnosti do mešanih medijev, a vsa pripovedujejo o relevantnih temah. Izbrane podobe so lahko izdelane v stari fotografski tehniki - cianotipiji ali v črno-beli analogni tehniki. Nekatere so barvne. Nekatere so ročno izdelane in druge digitalno tiskane na vrsti materialov. Predstavljene so v knjižni obliki ali kot interaktivni virtualni projekti.

Skozi 28 projektov, ki jih je ustvarilo 27 indonezijskih fotografov, bodo virtualno vodili Marija Skočir, Ng Swan Ti in Saša Kralj ter nekateri izmed sodelujočih avtorjev, so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljana, pod okriljem katerih deluje Galerija Jakopič.

Razstava Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija bo na ogled do 4. oktobra. Virtualno odprtje razstave je prav tako dostopno na Facebook in Instagram strani Galerije Jakopič.