Svet 7.4.2020 9:38

Na dražbi za predmete iz zapuščine Doris Day iztržili skoraj tri milijone dolarjev

Los Angeles, 7. aprila - Na dražbi, ki jo je konec tedna preko spleta pripravila avkcijska hiša Julien's Auctions na Beverly Hillsu, so za predmete iz zapuščine lani preminule ameriške pevke in igralke Doris Day iztržili skoraj tri milijone dolarjev. Izkupiček je bil tako bistveno večji od pričakovanih 600.000 dolarjev, so sporočili iz avkcijske hiše.

ZDA, Cincinnati. Ameriška igralka, pevka in aktivistka Doris Day leta 1957. Foto: Wikipedia/javna last

ZDA, Cincinnati.
Ameriška igralka, pevka in aktivistka Doris Day leta 1957.
Foto: Wikipedia/javna last

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je bil najdražji ford kabriolet, letnik 1930, za katerega je novi lastnik odštel 96.000 dolarjev. Petmestne zneske je doseglo tudi več zlatih globusov, na dražbi pa so prodali tudi več kosov nakita, filmske kostume in pohištva ter drugo hišno opremo. Celoten izkupiček od dražbe je namenjen fundaciji The Doris Day Animal Foundation.

Pevka, igralka in borka za pravice živali Doris Day je zaigrala v več kot 30 filmih, slavo pa je žela predvsem v 50. in 60. letih minulega stoletja v Hollywoodu poleg Caryja Granta in Rocka Hudsona.

Rodila se je 3. aprila 1922 kot Doris von Kappelhoff v Cincinnatiju v ameriški zvezni državi Ohio. Sprva je kariero začela kot pevka na radiu in v vokalnih skupinah. Leta 1947 se je odločila za samostojno kariero in dosegla velik uspeh z jasnim glasom in prijetnimi napevi. Debitantski album You're My Thrill je Doris Day izdala leta 1949.

V svet filma in muzikalov je vstopila v 50. letih minulega stoletja. Posnela je vrsto ljubezenskih komedij, med katerimi je posebej znana Šepetanje na blazini (1959). Za vlogo v tem filmu si je igralka prislužila tudi nominacijo za oskarja. Med znanimi filmi, v katerih je nastopila, so tudi Mož, ki je preveč vedel (1956), Pižama za dva (1961) in Ne pošiljaj mi rož (1964).

Umrla je lani maja v 98. letu starosti na svojem domu v kalifornijskem Carmelu.