Slovenija 7.4.2020 14:14

Pri JSKD odprti trije literarni razpisi

Ljubljana, 7. aprila - Pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) so v času ukrepov za zajezitev koronavirusa odprti trije literarni natečaji: za odrasle literate nad 30 let, za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo in za najboljšo protestno pesem ali satiro.

Odrasli literati nad 30 let lahko na natečaju V zavetju besede sodelujejo s svojimi neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili do 23. aprila. Enak je tudi rok za prijavo na natečaj za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo, izdano v letu 2019. Do 3. julija pa bo odprt natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon, ki se naslanja na bogato tradicijo satire v Sloveniji in spodbuja k pisanju angažirane poezije, so sporočili z JSKD.

V okviru natečaja V zavetju besede so od konca meseca maja do septembra predvidena regijska srečanja z literarnimi delavnicami, na katerih bi udeleženci natečaja z mentorji analizirali poslana besedila. Ker bodo vsaj prva srečanja zaradi karantene najbrž odpadla, se bodo delavnice preselile na splet. Državno srečanje bo novembra v Kotljah, do takrat pa bo izdan tudi zbornik najboljših izbranih besedil V zavetju besede 2017-2019.

Rezultati natečaja za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi leta 2019, bodo znani do jeseni, objavljeni pa bodo na spletni strani JSKD. Izbrani avtor bo za nagrado dobil recenzijo v reviji Mentor v letu 2021 in priznanje na podelitvi ob državnem srečanju V zavetju besede 2020, ki bo v novembru.

Natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon pa je anonimen in namenjen vsem tistim, ki pišejo ostro, brezkompromisno in neizprosno. Najbolj pekoč feferon bo izbrala žirija v sestavi Ksenija Jus, Jose in Matej Krajnc, so še sporočili z JSKD.