Slovenija 8.4.2020 10:54

Portal Fran z različico covid-19

Ljubljana, 8. aprila - Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. Sedaj so pripravili poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19.

Ljubljana. Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. Sedaj so pripravili poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19. Foto: https://fran.si/

Ljubljana.
Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. Sedaj so pripravili poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19.
Foto: https://fran.si/

Raziskovalke in raziskovalci, ki v Jezikovni svetovalnici tudi poskušajo razreševati s temi besedami povezane jezikovne dileme, so na enem mestu zbrali vse nasvete iz svetovalnic, splošne jezikovne in terminološke, ter slovarske sestavke iz različnih slovarjev, povezane z epidemijo bolezni covid-19 in novim koronavirusom, so sporočili iz ZRC SAZU.

Kot so zapisali, bo to prišlo prav pišočim z vseh področij, kadar se bodo znašli v zadregi, kako kaj poimenovati, kje je velika ali mala začetnica in kako se kaj sklanja. "Koronavirusno besedišče v teh časih pač uporabljamo prav vsi," so dodali.

Mesto in razlago v Sprotnem slovarju slovenskega jezika, ki je neke vrste čakalnica za eSSKJ, so si tako med drugimi zaslužile naslednje besede: asimptomatičen, govorec, helikopterski denar, izolacija, koronabedak, koronačas, koronaobveznica, omejevanje socialnih stikov, predihavanje, prekuževati in samoosamitev.

Pripravili so še pregled zgodovine in etimologije besedja, povezanega z epidemijami in boleznimi, ter izraze, povezane z nalezljivimi obolenji, iz slovenskih narečij.

Fran, različica covid-19 je dostopna na https://fran.si/o-portalu?page=Covid_19_2020. "Stran bomo redno dopolnjevali z novimi slovarskimi sestavki, ko bomo prepoznali porast izbranih jezikovnih prvin ali ko bodo izražene potrebe po pojasnilih in razlagah jezikoslovcev," še obljubljajo raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.