Na hitro prelistano 11.4.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. aprila - V Modernih klasikih Cankarjeve založbe je izšel roman Emmanuela Dongale Puška v roki, pesem v žepu, založba Litera je izdala pesmi za otroke Džunglaraja Simone Bratuša, pri Mladisnki knjigi pa je izšel priročnik Zmigaj se! Rogerja Framptona.

Ljubljana. Roman Emmanuela Dongalaja z naslovom Puška v roki, pesem v žepu. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Emmanuela Dongalaja z naslovom Puška v roki, pesem v žepu.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik z vajami za boljšo gibljivost z naslovom Zmigaj se! avtorja Rogerja Framptona. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik z vajami za boljšo gibljivost z naslovom Zmigaj se! avtorja Rogerja Framptona.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka otroških pesmi Džunglaraja avtorice Simone Bratuše ter ilustratorke Eve Primec. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka otroških pesmi Džunglaraja avtorice Simone Bratuše ter ilustratorke Eve Primec.
Foto: STA

ENCIKLOPEDIJA DISKURZOV V IN O AFRIKI

Majela dja Majela med čakanjem na usmrtitev razmišlja o življenju. Kako se je lahko razgledani revolucionar in aktivist izrodil v slabega oblastnika, skorajda tirana? Puška v roki, pesem v žepu je roman, ki skuša ujeti kolektivno izkušnjo (neo)kolonializma in apartheida, posledici evropskega rasizma.

Majela dja Majela v spominu znova prehodi svojo življenjsko pot. Ta ga je vodila z univerze med partizane, v oborožen protikolonialni boj, pa v izgnanstvo, od koder se je vrnil v rojstno vas, dokler ni nazadnje po volji ljudstva postal predsednik in se prelevil v avtokrata. Na kateri točki te poti je izbral napačno smer? Kako se je lahko idealistični, razgledani revolucionar in aktivist, pripravljen dati življenje za boljši svet, izrodil v slabega oblastnika, skorajda tirana?

Puška v roki, pesem v žepu je nekakšna enciklopedija diskurzov v Afriki in o Afriki; je esejistični, pikareskni, tudi vojni ali celo politični roman, ki skuša ujeti kolektivno izkušnjo (neo)kolonializma in apartheida, posledici evropskega rasizma. Bralcu jemlje sapo z drznimi opisi gverilskega boja ter z neusmiljeno, satirično, a hkrati razumevajočo analizo mehanizmov politične moči, so zapisali pri Cankarjevi založbi. Delo je prevedla Katja Zakrajšek.

Emmanuel Boundzeki Dongala (1941) je eden najvidnejših kongovških pisateljev, predavatelj frankofonskih književnosti in kemije. V svoji prozi se posveča vprašanjem družbene in politične modernosti, zgodovinskih procesov v Afriki v 20. Stoletju ter razmerju med afriškimi in afroameriško kulturo. Zanjo je prejel številne nagrade, za roman Puška v roki, pesem v žepu ugledno nagrado Ladislasa Dormandija.

DŽUNGLARAJA - ZBIRKA OTROŠKIH PESMI

Džunglaraja je dežela, kjer se seje ljubezen, raste pogum in neguje veselje. Dva prijatelja sta se v pesku igrala. Prvi je bil Prosim, drugi pa Hvala. Taprvi je imel dva lončka, tadrugi v pesti je stiskal bonbončka. Taprvi bi tudi rad se sladkal, tadrugi pa z lončki se v pesku igral. Taprvi posodil je drugemu lonček, tadrugi pa prvemu dal je bonbonček. Taprvi, ki je bil Prosim, rekel je drugemu hvala. Tadrugi pa, ki je bil Hvala, taprvemu rekel je prosim, pa sta zadovoljno oba se smehljala. No in od takrat sta se vedno skupaj držala. Prijatelja Prosim in Hvala. Pesmi je napisala Simona Bratuša, ilustrirala jih je Eva Primec.

VAJE ZA BOLJŠO GIBLJIVOST

Včasih ste z lahkoto čepeli, se v predklonu dotaknili do tal, naredili preval ... Britanski gibalni trener je prepričan, da si lahko gibljivost, ne glede na starost, človek ponovno pridobi. S priročnikom Zmigaj se! vas bo popeljal skozi kratkočasne vaje, s katerimi boste postali bolj razgibani.

Gibljivosti namreč ne izgubimo zaradi let, ampak zaradi sedenja. Posledica so težave s hrbtenico, mišicami in sklepi, ki vodijo v kronične bolečine. Toda bolečina ni nujna! Gibalni trener Roger Frampton vas bo strokovno popeljal skozi vaje, ki vam bodo vzele samo deset minut, so zapisali pri Mladinski knjigi. Knjigo je prevedla Maja Šukarov.