Slovenija 9.4.2020 10:28

V sklopu akcije Vsi (filmi) doma tokrat tudi V leru

Ljubljana, 9. aprila - Slovenski filmski center (SFC) v sklopu akcije Vsi (filmi) doma, ki jo je v času koronavirusa zagnal s partnerji, za praznične dneve med drugim napoveduje celovečerna igrana prvenca in komedijo. Od danes si denimo je mogoče ogledati tudi celovečerni igrani prvenec režiserja Janeza Burgerja V leru.

Film V leru je iz leta 1999, Buger pa je tedaj o njem povedal: "Glavni junak Dizi se je zataknil na prehodu v zrelo življenjsko obdobje. To se kaže v pomanjkanju življenjske motivacije, konfuznosti, odtujenosti dekadentnosti in cinizmu, s katerim brani svoj življenjski status quo. Kako v takem stanju duha navezati pristen, topel ali vsaj normalen medčloveški odnos, najti vsaj začasno vodilo skozi življenje ali motiv za premik iz mrtve točke?" Scenarij je Burger napisal skupaj z Janom Cvitkovičem, ki v filmu tudi igra. Ob njem igrajo še Janez Rus, Mojca Fatur, Drago Milinović, Branko Hostnik, Nataša Burger, Polona Lovšin, Matjaž Javšnik in Ksenija Jambroši. Film je prejel šest nagrad, med drugim za najboljši film, scenarij in nagrado občinstva na Festivalu slovenskega filma.

V nabor filmov dodajajo tudi prvenec scenarista in režiserja Boris Petkoviča, romantični celovečerni igrani film Paris.love (2007). Ameriški igralec Vince v pričakovanju velike filmske vloge turistom razkazuje pariška prizorišča snemanj svetovno znanih filmov in s hlinjenjem epileptičnega napada na ulici preverja svojo igralsko prepričljivost oz. priteguje pozornost lepih mladih deklet. Tako nekega dne spozna tudi simpatično Zoe, je tedaj o filmu zapisal Goran Vojnović za časnik Dnevnik. Igrajo Andrew Shemin, Samantha Larriva, Caspar Schjelbred, Celia Pilastre, Flores Cardo, Raphael Ozanne in Randy Holden.

Petkovič pa je zastopan tudi s kratkim igranim filmom Volilni molk, ki pripoveduje o Marjanu, pretkanemu oportunističnemu politiku srednjih let, ki se mu svet zamaje, ko se njegova žena Vera odloči, da ga bo zapustila, ker ne more več prenašati njegovih laži. Igrajo Pina Bitenc, Valter Dragan, Polona Juh in Dejan Spasić.

Med kratkimi igranimi filmi je tudi Kresnik: Ognjeno izročilo režiserja Davida Sipoša. Zgodba se dogaja na slovenskem podeželju v 70. letih minulega stoletja. Trije fantje se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo raziskovat bližnji gozd, tam pa najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja ter preizkušnja, v kateri mora narediti prvi korak na poti k zrelosti. Igrajo Domen Jančič, Cene Skrt, Assija Sultanova, Aljaž Šimunić in Dare Valič.

Sledi komedija Fountain (2017) scenarista in režiserja Gorana Vojnovića, v kateri igrajo Francesco Borchi, Bojan Emeršič, Moamer Kasumović in Jernej Šugman. Tudi v tem filmu se spogledujemo s Parizom, a na čisto poseben način, so zapisali v SFC.

Na voljo so še študijski projekt K.A.O.S. režiserja Nikolaja Vodoška, kratki animirani film Čas za večerjo scenarista in režiserja Filipa Biharja in kratki film Vino ni rešitev ter dodatne kratke animirane TV serije Princ Ki-ki-do.

Izbor slovenskih filmov na ogled podarjajo domači filmski ustvarjalci in ustvarjalke v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov in Filmoteko - zavodom za širjenje filmske kulture. Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so dostopni sedem dni. Spored in dostop sta na voljo na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.