Slovenija 10.4.2020 9:54

Poslikava v kupoli Grubarjeve palače morda delo slikarja Kremser-Schmidta

Ljubljana, 10. aprila - Doslej je poslikava v kupoli Grubarjeve palače veljala za delo slikarja Andreja Herrleina z letnico 1786. Pred nekaj meseci odkrit podpis slikarja Kremser-Schmidta z letnico 1775 pod plastmi preteklih preslikav pa je avtorstvo stenske poslikave postavil pod vprašaj. Trenutno potekajo raziskave, ki bodo pomagale odkriti avtorja poslikave.

Kot so sporočili iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), je stropna poslikava na ovalnem stopnišču Gruberjeve palače, ki predstavlja Alegorijo trgovine, obrti in tehnike, biser meščanskega baroka iz zadnje četrtine 18. stoletja v Ljubljani.

Potemnjena površina, ki je pred posegom restavratorske ekipe Restavratorskega centra (RC) ZVKDS delovala skoraj črno in ni več omogočala razbiranja prizorov, je nakazovala na številne posege v preteklosti. O njih je bilo mogoče sklepati na podlagi historiata preteklih posegov, kot tudi na podlagi na novo izvedenih naravoslovnih raziskav. Z gotovostjo pa je mogoče govoriti le o treh restavratorskih posegih, kljub temu, da je nanosov na poslikavi mnogo več, so dodali.

Že znani slovenski konservator France Stele je domneval, da bi lahko Herrlein poslikavo izvedel po kakšni neznani Kremser-Schmidtovi skici. In prav v tej povezavi je zanimiv pod plastmi preteklih preslikav odkrit podpis slikarja Kremser-Schmidta z letnico 1775. Odkritje je sprožilo nove umetnostnozgodovinske raziskave o umetnini, ki je do sedaj veljala za delo Herrleina.

Do danes je bil na poslikavi z netipično slikarsko tehniko izveden poseg čiščenja z vodnimi sistemi z geli, ki je zaradi narave preteklih restavratorskih posegov izjemno težaven in zahteva nenehno pozornost in nadzor ter številna dodatna analitska testiranja utrjevalnih in čistilnih sredstev na poslikavi.

ZVKDS bo po ureditvi razmer skupaj z Arhivom RS, ki ima svoje prostore v Grubarjevi palači, in drugimi vabljenimi strokovnjaki, organiziral delovni posvet in novo odkritje ter izsledke nadaljnjih raziskav predstavil javnosti, so še sporočili.