Svet 12.4.2020 5:00

Mineva 160 let od rojstva belgijskega umetnika Jamesa Ensorja

Bruselj, 12. aprila - Pred 160 leti se je rodil belgijski slikar in grafik James Ensor (1860-1949). Sodobniki so ga označevali kot "najpogumnejšega in najbolj drznega" slikarja. Veljal je za izjemnega risarja in kolorista.

Kitajska, Lhasa. Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ensor se je rodil v Oostendeju. Njegova mati je vodila trgovino s spominki, kitajskim porcelanom in maskami, kar je pozneje vplivalo na njegovo ustvarjanje. Študiral je na likovni akademiji v Bruslju. Leta 1880 si je na podstrešju hiše svojih staršev uredil atelje, kjer je delal do leta 1917. V tem obdobju je nastalo več njegovih mojstrovin.

Prvič je razstavljal leta 1881. Čeprav so v poznem 19. stoletju nekateri njegova dela odklanjali kot škandalozna, je še naprej razstavljal. Postopoma pa so njegova dela doživela priznanje in leta 1895 je imel prvo samostojno razstavo v Bruslju.

V prvem desetletju 20. stol se je manj posvečal likovnemu ustvarjanju ter se vedno bolj osredotočal na glasbo. Čeprav ni imel glasbene izobrazbe, je bil nadarjen improvizator in je veliko nastopal.

Med drugo svetovno vojno je, čeprav so mu prijatelji odsvetovali, ostal v Oostendeju. V poznih letih je bil med Belgijci zelo cenjen, njegov vsakdanji sprehod po mestu je postal znan prizor v Oostendeju.

Ensor je začel slikati v impresionističnem slogu, kmalu pa je združil fauvistične elemente in močno ekspresivnost v oseben, sarkastičen slog, v katerem je obdeloval svoje glavne teme - ljudi v maskah, ki jih je mnogokrat popačil do grozljivih spak, okostnjake in ulične muzikante.

Ustvaril je fantastičen svet, v katerem se dogaja absurdna človeška komedija. S svojim slikarstvom, ki ima že mnogo elementov nadrealizma in ekspresionizma, je razburil javnost, še posebej leta 1888 s sliko Kristusov prihod v Bruselj, na kateri je Kristusu naslikal poteze lastnega obraza.

Danes velja za inovatorja umetnosti 19. stoletja. Pomembno je vplival na umetnike 20. stoletja, kot so bili Paul Klee, Emil Nolde, George Grosz, Alfred Kubin in Felix Nussbaum, ter drugi predstavniki ekspresionizma in nadrealizma.