Svet 14.4.2020 6:00

Neil Young v videu za pesem Shut It Down na temo koronavirusa

Kolorado, 14. aprila - Kanadski rocker Neil Young je v odgovor na pandemijo covida-19 izdal novo različico skladbe Shut It Down, ki jo je lani objavil na novi plošči Colorado s skupino Crazy Horse. Preimenoval jo je v Shut It Down 2020 in jo opremil z videom, v katerem se posnetki zasedbe iz studia v Koloradu prepletajo s prizori sveta v krizi.

Nizozemska, Haag. Zaradi izbruha koronavirusa po svetu je potrebno marsikje nositi zaščitne maske v javnih zaprtih prostorih. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nizozemska, Haag.
Zaradi izbruha koronavirusa po svetu je potrebno marsikje nositi zaščitne maske v javnih zaprtih prostorih.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V videu so prikazani delavci, ki z maskami zlagajo pakete sanitetnega materiala v Veliki Britaniji, vmes pa se prikrade posnetek na natrpane plaže na Floridi.

"Ljudje poskušajo rešiti to Zemljo/pred grdo smrtjo. Treba je bilo ustaviti ves sistem/po vsem planetu," prepeva Young in se sprašuje: "Kaj pa živali, ptice in čebele? Kaj pa knjižne police, kaj pa zgodovina?"

Video za Shut It Down 2020, ki ga je ustvaril z ženo, igralko Daryl Hannah, je dokument o odzivu Zemlje na pandemijo leta 2002, je po pisanju revije Rolling Stone zapisal v svojem spletnem arhivu. Navdihnili so ga oboževalci, ki so v pismih na spletni strani zapisali, da je skladba v tem obdobju dobila nov pomen.