Svet 13.4.2020 6:00

Newyorški Metropolitanski muzej obeležuje 150 let

New York, 13. aprila - Newyorški Metropolitanski muzej (Met) sodi med najuglednejše umetnostne institucije na svetu. Ob 150-letnici so načrtovali bogat program, vendar zaradi pandemije novega koronavirusa muzej ostaja zaprt tudi danes, na svoj jubilej.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so ob jubileju načrtovali številne dogodke in razstave. Tudi za danes so si zamislili bogat program.

"Zaprtje muzeja je bil za nas zelo čustven trenutek," je povedal direktor muzeja Max Hollein, ki muzej vodi od leta 2018. Kot instituciji, kjer letno pozdravimo več kot sedem milijonov obiskovalcev, nam je bilo takoj jasno, da se moramo odzvati odločno, da zagotovimo varnost naših zaposlenih in obiskovalcev ter da prispevamo k zmanjševanju širjenja virusa. Škoda je, da je do tega prišlo v našem jubilejnem letu, a nič ne moremo spremeniti," je dodal. Po pisanju dpa bodo prireditve sledile, jubilejne razstave bodo v muzeju prestavili.

Met je bil prvi veliki newyorški muzej, ki je v začetku marca, ko se je začelo povečevati število okuženih z novim koronavirusom, zaprl vrata. Do tega je prišlo po Holleinovih besedah tudi zaradi zavedanja, da ima Met vodilni položaj v svetu muzejev. "Enako bo pri ponovnem odprtju. Trenutno ocenjujemo, da muzeja ne bomo odprli pred julijem. In tedaj bodo spremenjene razmere," je dodal direktor Met.

Met je leta 1870 ustanovila skupina ameriških državljanov - poslovnežev in finančnikov ter vodilnih umetnikov in razumnikov tistega časa -, ki so želeli umetnost približati ljudem. Danes je v njem razstavljenih več deset tisoč predmetov z vsega sveta, nastalih v časovnem razdobju 5000 let. Muzej ima prostore v treh stavbah - The Met Fifth Avenue, The Met Breuer in The Met Cloisters.

"V primeru Met je govora o skupni kulturni dediščini," je še povedal Hollein in izrazil prepričanje, da je v času povečevanja nacionalizmov priljubljenost Met, da priča o tem, da "ni le ene perspektive, ene linearne zgodovinske pripovedi in razvoja kulture".

Hollein in njegova ekipa napovedujeta, da bo trenutna kriza muzej, ki je po finančno težkih letih ponovno okreval, stala okoli 100 milijonov dolarjev in verjetno tudi več delovnih mest.