Svet 14.4.2020 9:16

Korporacija režiserja Mateja Nahtigala na festivalu v Los Angelesu

Los Angeles, 14. aprila - Celovečerni film Korporacija režiserja Mateja Nahtigala in produkcijske hiše Lignit Film se je uvrstil v tekmovalni program filmskega festivala SEE FEST 2020 - South East European Film Festival v Los Angelesu. Festival bo od 22. do 26. junija potekal prek spleta.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival SEE FEST vsako leto predstavi jagodni izbor filmov iz produkcije držav za nekdanjo železno zaveso. Letošnji bo zaradi okoliščin, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, potekal prek spleta, je sporočil producent filma Tomi Matič.

Korporacija je po režiserjevih besedah žanrsko kriminalna-drama, ki se estetsko napaja iz "neo-noarskih" in konspirativnih trilerjev iz 70. let minulega stoletja.

Leon Gall je policijski inšpektor v poznih 30. letih. Včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, narkomanko, Korporacija Rihter želi začeti gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Leon Gall prek svoje punce, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv.

Film govori o volji in moči posameznika, o boju proti institucijam, o posameznikovi angažiranosti ter o odločitvah, sprejetih v zakulisju.

Režiser si v njem zastavlja vprašanja, kot so: kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni, ali je to posameznik, kritična masa ljudi z podobnimi željami in ideali; ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot, ali že vsak poizkus, s tem, ko obstaja, nekaj spremeni; kaj pomeni verjeti v zakon in oblast; kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj; kaj so v tem pogledu organi reda in miru; kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni.

V kriminalni drami so nastopili Primož Vrhovec, Uroš Fürst, Ivo Barišič, Jana Zupančič, Pia Zemljič, Niko Goršič, Borut Veselko, Matija Vastl, Primož Pirnat, Brane Završan, Katarina Stegnar in drugi.

Scenarij podpisuje pisatelj, avtor besedil in vokalist glasbene skupine Res Nullius Zoran Benčič. Direktor fotografije je bil J. P. Passi, avtorja glasbe Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, montažer Vladimir Gojun, scenografka Tina Merica, kostumografka Sanja Grcić, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik in oblikovalka maske Alenka Nahtigal. Koproducenti so Jaako Dobra Produkcija, MB Grip, Zvokarna in RTV Slovenija.

Korporacija je bila prikazana v tekmovalnem programu 22. Festivala slovenskega filma, kjer je Jana Zupančič prejela vesno za najboljšo stransko žensko vlogo.