Slovenija 14.4.2020 13:29

Slovenski dnevi knjige v Mariboru prestavljeni, praznovanje dneva knjige bo virtualno

Maribor, 14. aprila - Zaradi izrednih razmer so organizatorji prestavili festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Skupaj s partnerji ga bodo izvajali predvidoma konec junija ali v začetku jeseni, piše v sporočilu za javnost. Bodo pa vendar obeležili svetovni dan knjige, in sicer s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi, ki bodo potekale od 20. do 25. aprila.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Mariboru v počastitev svetovnega dneva knjige pripravljajo bogat večdnevni spletni literarni program s spletnim knjižnim sejmom, ki bo potekal na družabnih omrežjih in spletnih straneh založb in festivala. Na spletnem sejmu bodo sodelovale založbe, ki bi se sicer predstavile v tem času v živo na stojnicah na Grajskem trgu, piše v sporočilu za javnost.

Virtualno obeleževanje svetovnega dneva knjige so si v Mariboru zamislili kot neke vrste uvod v prestavljeni festival Slovenski dnevi knjige. V ospredju bo kar nekaj aktivnosti, povezanih s pesnikom Andrejem Brvarjem, ki letos praznuje 75. rojstni dan in bo tudi osrednji gost festivala. Po spletu bosta dostopna intervjuja z avtorjem iz arhiva Mariborske knjižnice in RTV Slovenija, na družabnih omrežjih Mariborske knjižnice pa bodo vsak dan objavljeni citati iz Brvarjeve najnovejše pesniške zbirke Fusnote.

Pripravili bodo tudi literarno matinejo s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom kresnika, ki je lani za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus prejel nagrado večernica. Prav na svetovni dan knjige, 23. aprila, pa bodo preko spleta razglasili zmagovalca literarnega natečaja Ali govoriš emojščino?

Eden od vrhuncev praznovanja bo 25. aprila, ko bo na Facebook profilu in Youtube kanalu Založbe Pivec potekal Virtualni pesniški turnir, na katerem bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva. Izbrani pesniki in pesnice bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih.

Med spletnimi dogodki bo tudi premiera dveh krajših kamišibaj nastopov za mlade Tanje Lužar in Metke Damjan iz Lutkovnega gledališča Maribor, pripravljajo pa še virtualni razstavi. Jerneja Ferlež in Borut Gombač v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor snujeta razstavo, ki bo potekala v obliki dnevnih objav na omrežju Facebook z naslovom Pod črto, MKC Maribor pa v sodelovanju z založbo Beletrina, izvajalko projekta Nino Medved in Srednjo šolo za oblikovanje Maribor pripravlja razstavo na novo oblečenih izbranih knjig projekta Berideli.

Pripravili so še prevode poezije in proze šestih literarnih gostov iz tujine, ki so jih nameravali gostiti na dogodkih festivala. Štirje od njih so literati iz pobratenega mesta Kraljevo v Srbiji, Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Alen Bešić in Živorad Nedeljković, dva pa sta literarna rezidenta mednarodnega projekta Odisejevo zatočišče. Gre za srbskega pesnika Danila Lučića in hrvaškega dramatika in prozaista Dina Pešuta.

V Mariboru so na treh točkah v mestu (Rotovški trg, KC Pekarna in MKC Maribor) vzpostavili tudi knjižna mesta. Gre za kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki si jih je mogoče sposoditi ali nadomestiti z drugo knjigo.

Slovenski dnevi knjige sicer tradicionalno potekajo tudi po drugih slovenskih mestih. Kako se bodo v času epidemije novega koronavirusa znašli drugod, še niso sporočili, virtualno pot pa bodo ubrali tudi v Ljubljani. O podrobnostih bodo organizatorji javnost še obvestili.